Charts.cz/Fórum/Můžu použít stříbro jako ochranu před ztrátou kupní síly?

Můžu použít stříbro jako ochranu před ztrátou kupní síly?

Zajímá mě, jestli je stříbro dobrá volba pro ochranu před inflací a ztrátou kupní síly. Slyšel jsem, že investice do drahých kovů může být jakýmsi zabezpečením v době ekonomické nejistoty. Ale jak to vlastně funguje? Je stříbro lepší než zlato, nebo by se měly investice rozložit mezi oba tyto kovy? Myslím si, že s inflací rostou ceny všech možných věcí a peníze na účtu ztrácí hodnotu. Mám strach, že když nebudu mít něco hmatatelného, tak přijdu o peníze. Zajímalo by mě také, jak se stříbro vyvíjí na trhu v porovnání s jinými investicemi jako jsou akcie nebo kryptoměny. Jsou nějaké historické údaje, které by ukázaly, jak si stříbro vedlo v krizových obdobích? A co třeba náklady na skladování nebo rizika spojená s investicí do fyzického stříbra? Není to příliš komplikované? Dík za každou radu!

134 slov
1.3 minut čtení
26. 5. 2023
Radka Šafaříková
Radka Šafaříková

Stříbro může být fakt dobrou volbou jako ochrana proti inflaci. Drahé kovy, jako stříbro a zlato, historicky slouží jako bezpečné přístavy v těžkých časech, takže když se ekonomika hroutí nebo roste inflace, lidi často investujou do těchto kovů, aby uchovali hodnotu svých peněz. Co se týče srovnání se zlatem, stříbro je levnější a má větší volatilitu, což může znamenat větší zisky (ale i ztráty) v krátkém období. Rozložit investice mezi oba kovy může být rozumný krok. Když se podíváš na historická data, stříbro v krizových obdobích obvykle roste, ale je dobrý si uvědomit, že to není vždy pravidlo.

Pokud jde o náklady na skladování fyzického stříbra, tak můžeš mít nějaké výdaje navíc, třeba pokud plánuješ skladovat větší množství doma nebo v trezoru. Je důležité si taky uvědomit rizika - trh se může hodně hýbat a ceny jdou nahoru dolů. Takže jo, může to být komplikované, ale pokud se do toho ponoříš a zjistíš víc o trhu, tak to pak nemusí být až tak špatný. Měj na paměti diversifikaci portfolia a nenechávej všechno v jedné kategorii investic.

175 slov
1.8 minut čtení
12. 1. 2025
Aleš Karásek
Aleš Karásek

Stříbro má určitě svoje místo jako ochrana před inflací a ztrátou kupní síly. Obecně platí, že ve chvílích ekonomické nejistoty se lidé obracejí na drahé kovy, protože mají hmatatelnou hodnotu. Ceny stříbra často rostou, když se ostatní aktiva jako akcie nebo kryptoměny propadají. Z historického hlediska si stříbro vedlo dobře v krizových obdobích, i když může být volatilnější než zlato.

Co se týče rozložení investic, záleží na tvých preferencích. Zlato bývá považováno za stabilnější hodnotu, zatímco stříbro má větší potenciál pro růst. Když investuješ do fyzického stříbra, měl bys myslet na náklady na skladování a bezpečnost. Může to být trochu složitější, ale spousta lidí to dělá bez problémů. Takže jo, jestli chceš mít něco hmatatelného, stříbro může být dobrá volba, ale je dobré mít i plán a rozložit rizika.

129 slov
1.3 minut čtení
10. 12. 2024
Vladimíra Kubíčková
Vladimíra Kubíčková