Charts.cz/Fórum/Můžou pozitivní emoce zisky ovlivnit mé rozhodování na burze?

Můžou pozitivní emoce zisky ovlivnit mé rozhodování na burze?

Zajímá mě, jak moc se naše emoce, zvlášť ty pozitivní, můžou promítnout do rozhodování na burze. Když mám dobrý den a vidím, že mé investice rostou, cítím se skvěle a mám chuť investovat víc. Jak moc to ale ovlivňuje moje objektivní rozhodování? Může se mi stát, že se nechám unést těmi pozitivními pocity a udělám rozhodnutí, které by normálně nebylo racionální? Třeba si pak koupím akcie nějaké firmy jen proto, že jsem v dobré náladě, i když analytické údaje by mi to nedoporučovaly. Je to běžné mezi investory? Jak se s tím vyrovnat, abych zůstal objektivní? Zajímalo by mě, jestli někdo zná nějaké techniky nebo tipy, jak zvládat emoce při obchodování. Je možné se naučit oddělovat emoce od rozhodnutí nebo je to prostě součástí toho procesu? Děkuju za rady!

129 slov
1.3 minut čtení
13. 12. 2021
Luboš Blažek
Luboš Blažek

Pozitivní emoce určitě ovlivňujou rozhodování na burze. Když máš dobrý den a tvoje akcie rostou, je jasný, že se cítíš skvěle a chceš investovat víc. To může ale vést k tomu, že uděláš impulsivní rozhodnutí bez rozmyšlení. Často to bývá tak, že si koupíš něco, co ti nevyhovuje ani podle analýz, jen proto, že jsi naladěný pozitivně. Je to běžný problém mezi investory, spousta lidí se nechá unést emocemi a pak litují. Abys zůstal objektivní, můžeš zkusit několik věcí: držet se nějakého plánu investování, mít stanovené limity na zisky a ztráty, nebo si vést deník obchodování. Pomůže ti to udržet si odstup a lépe kontrolovat emoce. V konečném důsledku je skoro nemožný úplně oddělit emoce od rozhodování, ale dá se to aspoň minimalizovat.

123 slov
1.2 minut čtení
2. 3. 2023
Blanka Veselá
Blanka Veselá

Jo, pozitivní emoce fakt můžou dost ovlivnit rozhodování na burze. Když máš dobrý den a vidíš, jak ti investice rostou, je jasný, že se cítíš povzneseně a máš chuť investovat víc. Ale to může být past. Můžeš se nechat unést a koupit akcie, které bys normálně ani nezvážil, jen proto, že jsi v euforii. To je něco, co zažívá hodně investorů, takže seš v tom sám.

Aby ses tomu vyhnul, můžeš zkusit pár technik. Třeba si nastavit jasné cíle a pravidla pro investice, abys měl jakousi disciplínu. Můžeš si taky vést deník obchodů, kde si zapíšeš důvody pro každé rozhodnutí – to ti pomůže zůstat objektivní. Důležitý je mít i plán pro špatné dny – když trh klesá, nenech se strhnout emocemi.

Je těžký úplně oddělit emoce od rozhodování, ale dá se to aspoň trochu zmírnit. Učit se o psychologii obchodování a mít nějakou strategii na řízení rizik ti může dost pomoct. Takže jo, pracuj na tom a zkus se držet svých plánů.

161 slov
1.6 minut čtení
5. 12. 2023
Dana Krejčíková
Dana Krejčíková