Charts.cz/Fórum/Co to přesně znamená, když si koupím umění jako NFT?

Co to přesně znamená, když si koupím umění jako NFT?

Zajímalo by mě, co všechno se skrývá za nákupem umění ve formě NFT. Když si koupím digitální umění jako non-fungible token, co to vlastně pro mě znamená? Mám nějaké práva na tu uměleckou práci, nebo je to jen certifikát o vlastnictví? Jak fungují transakce, a proč jsou NFT tak drahé? Je to jen módní trend, nebo má smysl investovat do něčeho takového? Co když chci umění prodat dál - jak to funguje? A jak je to s autorskými právy? Můžu použít tohle umění třeba na tričko nebo ho nějak jinak reprodukovat? Zajímalo by mě, jaké platformy jsou nejlepší pro nákup těchto digitálních děl a jestli existují nějaké rizika, na která bych si měl dávat pozor. Je v tom nějaký rozdíl oproti tradičnímu umění a jaké jsou výhody a nevýhody takového investování? Rád bych slyšel i názory od lidí, kteří už mají zkušenosti s koupí NFT. Jaké máte tipy nebo rady ohledně tohohle nového trendu v umění?

156 slov
1.6 minut čtení
12. 8. 2022
Antonín Netolický
Antonín Netolický

Když koupíš umění jako NFT, tak vlastně kupuješ digitální certifikát, co říká, že tohle umění patří tobě. Ale pozor, to neznamená, že máš automaticky i autorská práva k tomu dílu. Můžeš si ho vystavit, ale pokud chceš dělat trička nebo něco jiného, potřebuješ svolení od autora. Transakce probíhají přes blockchain, což je jako obrovská účetní kniha, která zaznamenává všechny převody. NFT jsou drahé hlavně díky hype, vzácnosti a poptávce. Někdo investuje do NFT jako do umění, jiný to vidí spíš jako spekulaci. Když chceš prodat dál, většina platforem ti umožní snadno přenést vlastnictví. Je dobrý si pohlídat rizika jako volatilita trhu a podvody. Mezi nejlepší platformy patří OpenSea, Rarible nebo Foundation. Rozdíl oproti tradičnímu umění je v tom, že NFT můžeš snadno sdílet a obchodovat online, ale můžeš ztratit peníze stejně rychle jako je vyděláš. Takže pokud do toho jdeš, měj na paměti všechny tyhle věci a dobře si rozmysli investice.

151 slov
1.5 minut čtení
5. 2. 2025
Jindřich Procházka
Jindřich Procházka

Koupě umění jako NFT znamená, že získáváš digitální certifikát vlastnictví, ale to neznamená, že máš veškerá práva na samotné dílo. Většinou ti autor udělí jen některá práva, jako třeba mít to ve své sbírce nebo to ukazovat na sociálních sítích. Když chceš tohle umění třeba reprodukovat na tričko, tak budeš potřebovat souhlas autora, jinak můžeš mít problémy s autorskými právy.

Transakce probíhají většinou na blockchainu, což je technologie, která zajišťuje, že tvoje vlastnictví je bezpečné a nelze ho snadno podvrhnout. NFT jsou drahé často kvůli hype a vzácnosti děl. Ano, je to trochu módní trend, ale někteří lidé to vidí jako investici do budoucnosti umění.

Pokud chceš později prodat svoje NFT, tak to většinou zvládneš na stejné platformě, kde jsi to koupil. Je dobré mít na paměti i rizika jako volatilita trhu a možnost ztráty hodnoty. Co se týče platforem pro nákup, OpenSea nebo Rarible jsou oblíbené. Zkrátka, je dobrý být opatrný a dobře si nastudovat každý krok před tím než do NFT investuješ.

162 slov
1.6 minut čtení
6. 2. 2025
Dana Zajícová
Dana Zajícová