Charts.cz/Fórum/Může být NFT umění bez centralizace méně autentické?

Může být NFT umění bez centralizace méně autentické?

V poslední době se hodně mluví o NFT a o tom, jak revoluční jsou pro svět umění. Ale zůstává mi v hlavě dost zásadní otázka – může být tohle NFT umění, které se tolik zakládá na decentralizaci, vlastně méně autentické než tradiční umění, které má za sebou nějakou formu centralizace nebo autority? Když si vezmu, že NFT je jakási digitální certifikace vlastnictví, ale za ní nemusí stát fyzická osoba nebo instituce, tak to mě nutí přemýšlet. Co vlastně dělá něco autentickým? Je důležité mít za uměleckým dílem známé jméno, nebo je rozhodující spíš samotný obsah a zkušenost diváka? Není to tak, že decentralizace může vést k tomu, že každý může vytvořit a prodávat cokoliv bez jakéhokoliv filtru nebo kritéria kvality? Jak tedy hodnotit autenticitu NFT díla, když není jasné, kdo ho vytvořil a co za tím stojí? Mělo by být umění postavené na osobních příbězích a historických kontextech, nebo je pro něj důležitější jen technologická stránka a popularita v digitálním světě? Je možné, že právě díky této decentralizaci se nám nabízí příležitost vidět umění v úplně novém světle, ale zároveň riskujeme to, že se z něj stane něco méně hodnotného? Jak to vidíte vy? Má smysl vůbec mluvit o autenticitě v kontextu NFT?

203 slov
2 minut čtení
15. 12. 2024
Renata Jahodová
Renata Jahodová

No, já si myslím, že autentickost umění je dost subjektivní věc. U NFT je to fakt jiný svět. Můžeš mít super dílo, ale pokud za ním nestojí známé jméno, tak to může působit jako méně hodnotné. Na druhou stranu, ta decentralizace dává prostor hodně talentovaným lidem, kteří by se jinak do mainstreamu nedostali. Takže možná je fajn, že si každý může tvořit a prodávat, ale pak je tam riziko, že se na trhu objeví spousta průměrného nebo špatného umění. Těžko říct, co vlastně určuje tu hodnotu – jestli příběh za dílem nebo jeho technická kvalita. Je to podle mě o kombinaci obojího. Ale když mluvíme o autenticitě u NFT, tak se mi zdá, že je to víc o komunitě a o tom, jak si lidé to dílo přetvoří ve své vlastní zkušenosti. Takže asi jo, mám pocit, že to celé přináší nový pohled na umění, ale zároveň v sobě nese i spoustu otazníků.

153 slov
1.5 minut čtení
4. 2. 2025
Ludmila Vojtěchová
Ludmila Vojtěchová

No, to je fakt zajímavá otázka. Když se zamyslíš nad tím, co dělá umění autentickým, tak se dostáváš k pojmům jako autorita a příběh. Tradiční umění má za sebou nějakou historii, známé jméno, což mu dodává váhu. Ale s NFT to může být jinak. Každý si teď může vytvořit něco a prodávat to jako umění bez jakýchkoliv filtrů. Tím pádem se může stát, že mezi tím vším šumem ztratíme kvalitu a původní myšlenku za dílem. Zároveň ale ta decentralizace může přinést čerstvé hlasy a nové perspektivy, co bys třeba u klasického umění neviděl. A autenticita v kontextu NFT je spíš o tom, jak moc to rezonuje s lidma než o tom, kdo to vytvořil. Takže asi záleží na tom, co každý z nás považuje za hodnotu – jestli je to příběh a kontext nebo čistě to, co dílo vyvolává v nás jako divácích.

143 slov
1.4 minut čtení
6. 2. 2025
Libor Černý
Libor Černý