Charts.cz/Fórum/Co dělat, když někdo nesplní smluvní podmínky o půjčce?

Co dělat, když někdo nesplní smluvní podmínky o půjčce?

Stalo se mi něco hodně nepříjemného. Uzavřel jsem půjčku s jedním známým, všechno vypadalo dobře, podepsali jsme smlouvu a já jsem mu poslal peníze. Jenže teď mám pocit, že došlo k porušení smluvních podmínek. Měl mi každý měsíc posílat určitou částku zpět, ale už dva měsíce mi nic neposlal a ani se neozývá. Nevím, co s tím teď dělat. Mám ho kontaktovat a pokusit se to vyřešit, nebo rovnou podniknout nějaké kroky? Co když se začne vymlouvat nebo bude tvrdit, že nemá peníze? Mám si vůbec uchovávat důkazy o našem jednání? A co by se stalo, kdybych se rozhodl jít na právní cestu? Jaké možnosti mám k dispozici? Rozhodně bych nechtěl skončit s prázdnou a ještě mít problémy. Je vůbec možné z takové situace nějak vybruslit bez větších následků? Zajímalo by mě, jestli jste někdo zažil něco podobného a jak jste to řešili. Jaké jsou vaše tipy na to, co udělat v takové situaci? Hlavně bych ocenil rady od těch, kteří mají zkušenosti s půjčkami a právními záležitostmi. Děkuji moc!

170 slov
1.7 minut čtení
21. 5. 2024
Ladislav Štěpánek
Ladislav Štěpánek

Jestli ti nedává peníze zpátky, tak to je problém. Prvně ho zkus kontaktovat, třeba se mu něco stalo nebo zapomněl. Když se neozve, tak bys měl mít všechny důkazy - smlouvu, zprávy, cokoliv. To ti pak může pomoct, když se rozhodneš jít na právní cestu. Pokud to bude pokračovat, tak si najdi právníka, co se vyzná v půjčkách a smlouvách. Můžeš uvažovat o podání žaloby nebo vymáhání pohledávky. Ale snaž se to vyřešit nejdřív v klidu, ať to nedopadne hůř. Hlavně si poznač všechny termíny a platby, ať máš přehled.

90 slov
0.9 minut čtení
29. 10. 2024
František Hrubý
František Hrubý

Myslím, že první věc, co udělat, je zkusit se s ním normálně spojit. Pošli mu zprávu nebo zavolej a zjisti, co se děje. Možná má nějaké problémy a nedokáže poslat peníze. Ale když ti dva měsíce nic neposlal, je to vážné. Určitě si uchovávej veškerou komunikaci a doklady o půjčce, to se ti může hodit. Pokud se vymlouvá nebo prostě nereaguje, měl bys zvážit právní kroky. Můžeš zkusit poslat oficiální upomínku nebo dokonce konzultovat právníka ohledně toho, co dělat dál. Můžeš mít šanci dostat své peníze zpět, ale bude to chtít čas a úsilí. Pokud jde o následky, pokud to vezmeš právně, může to narušit váš vztah. Takže to chce promyslet, zda jít do konfliktu nebo se pokusit najít nějaké smírné řešení.

122 slov
1.2 minut čtení
28. 8. 2024
Adéla Rozsypalová
Adéla Rozsypalová