Charts.cz/Fórum/Daně z dividendových výnosů – co všechno musím vědět?

Daně z dividendových výnosů – co všechno musím vědět?

Když už se člověk rozhodne investovat do akcií a začne dostávat dividendy, tak se najednou objeví spousta otázek ohledně daní. Jak to vlastně funguje s těmi dividendami a daněmi? Platí se z nich nějaká daň, nebo je to všechno bez daně? A pokud ano, kolik to vlastně je? Zajímalo by mě, jestli se daně liší podle toho, kde mám účet a z jakých akcií ty dividendy vlastně dostávám. Co když investuji do zahraničních společností? Musím platit daně v zemi, kde je firma registrována, nebo je to všechno podléhá mým domácím pravidlům? A co když obdržím dividendy z fondů? Je tam nějaký rozdíl v tom, jak se daně počítají? Mám pocit, že všude kolem jsou různé informace a já bych rád měl jasno. Jaké jsou vlastně všechny ty daňové povinnosti, které mě čekají jako investora s dividendami? Jak mohu minimalizovat své daně z těchto výnosů a na co si mám dát pozor? V neposlední řadě bych potřeboval vědět, jaké dokumenty si mám uchovávat pro případnou kontrolu. Děkuji za jakékoliv rady a zkušenosti!

171 slov
1.7 minut čtení
20. 4. 2021
Robert Tomeš
Robert Tomeš

Když jde o daně z dividend, tak to může být pěkně zamotaný. Ano, z dividend se platí daň. V ČR je to většinou 15 % z vyplacených dividend, ale pokud máš účet v zahraničí nebo investuješ do zahraničních firm, tak to může být složitější. Můžeš narazit na srážkovou daň v té zemi, kde firma sídlí. To znamená, že ti už z dividend strhnou nějakou část tam a u nás pak taky musíš přiznat zbytek. Zahraniční dividendy se často musí hlásit a můžeš mít nárok na vrácení části daně, ale je dobrý si to nastudovat nebo se poradit s odborníkem.

Co se týče fondů, tak tam to funguje podobně. Dávají ti také dividendy, a tak je zapotřebí počítat s daněmi. Něco jiného může být, když fond reinvestuje výnosy – to pak neplatíš daň hned.

Co si uchovávat? Určitě dokumenty o vyplacených dividendách, potvrzení od brokera nebo banky a všechny daňové doklady. To ti ulehčí život, pokud bys měl nějaké kontroly od finančáku.

A jak snížit daně? Můžeš zvážit investice do českých akcií nebo fondů, kde jsou daně výhodnější. Snaž se využít i možností jako jsou daňové úlevy nebo příspěvky do penzijních fondů, které mohou snížit celkovou daňovou zátěž.

195 slov
2 minut čtení
11. 4. 2023
Martin Průcha
Martin Průcha

Tak jo, tady je pár věcí, co bys měl vědět ohledně daní z dividend. Když dostáváš dividendy, většinou se na ně vztahuje daň z příjmu. V Česku je to teda 15 % z dividendových výnosů, ale může to být víc, pokud máš vyšší příjmy. Teď k tomu, kde máš účet a odkud dividendy přicházejí – pokud investuješ do zahraničních akcií, tak záleží na tom, jestli má daná země daňovou smlouvu s ČR. Může se ti stát, že ti strhnou daň v té zemi a ty pak musíš řešit, jestli si to uplatníš v ČR. Z fondu to funguje podobně, ale pozor na to, že některé fondy mají jiný způsob zdanění. Drž si všechny dokumenty – potvrzení o dividendách, výpisy z účtu a tak dále, pro případnou kontrolu. Co se minimalizace daní týče, můžeš zvážit investice do investičních fondů nebo penzijních připojištění, kde jsou daňové výhody. Ale vždycky je dobré probrat to s finančním poradcem, aby ses vyhnul nějakým problémům.

159 slov
1.6 minut čtení
9. 9. 2024
Daniel Fučík
Daniel Fučík