Fyzické zlato vs. investiční zlato v ETF – co je lepší volba?
Přemýšlím o investici do zlata a mám jeden zásadní dotaz. Zda je lepší koupit fyzické zlato, jako jsou zlaté mince nebo cihly, nebo zainvestovat do zlata prostřednictvím ETF (burzovně obchodovaných fondů). Já osobně mám pocit, že fyzické zlato má určitý kouzlo, třeba když si ho držím v ruce, cítím, že mám něco skutečného a hmatatelného. Na druhou stranu, slyšel jsem, že ETF nabízí skvělé výhody, jako je nižší náklady na skladování a větší likvidita, protože mohu kdykoliv prodat své podíly. Co si o tom myslíte? Je fyzické zlato bezpečnější investice v dlouhodobém horizontu, nebo bych měl raději jít cestou ETF? Jaké jsou vlastně hlavní výhody a nevýhody každé z těchto možností? A co třeba daně a poplatky – jak to funguje u fyzického zlata ve srovnání s ETF? Mám obavy z toho, že pokud koupím fyzické zlato, budu mít potíže se skladováním a pojištěním. Na druhou stranu zase slyším o tom, jak ETF mohou být volatilní a chci se ujistit, že moje investice bude tak bezpečná, jak jen to jde. Co byste doporučili vy? Odpovězte prosím na mé otázky a podělte se o své zkušenosti s investicemi do zlata!