Charts.cz/Fórum/Fyzické zlato vs. investiční zlato v ETF – co je lepší volba?

Fyzické zlato vs. investiční zlato v ETF – co je lepší volba?

Přemýšlím o investici do zlata a mám jeden zásadní dotaz. Zda je lepší koupit fyzické zlato, jako jsou zlaté mince nebo cihly, nebo zainvestovat do zlata prostřednictvím ETF (burzovně obchodovaných fondů). Já osobně mám pocit, že fyzické zlato má určitý kouzlo, třeba když si ho držím v ruce, cítím, že mám něco skutečného a hmatatelného. Na druhou stranu, slyšel jsem, že ETF nabízí skvělé výhody, jako je nižší náklady na skladování a větší likvidita, protože mohu kdykoliv prodat své podíly. Co si o tom myslíte? Je fyzické zlato bezpečnější investice v dlouhodobém horizontu, nebo bych měl raději jít cestou ETF? Jaké jsou vlastně hlavní výhody a nevýhody každé z těchto možností? A co třeba daně a poplatky – jak to funguje u fyzického zlata ve srovnání s ETF? Mám obavy z toho, že pokud koupím fyzické zlato, budu mít potíže se skladováním a pojištěním. Na druhou stranu zase slyším o tom, jak ETF mohou být volatilní a chci se ujistit, že moje investice bude tak bezpečná, jak jen to jde. Co byste doporučili vy? Odpovězte prosím na mé otázky a podělte se o své zkušenosti s investicemi do zlata!

189 slov
1.9 minut čtení
31. 8. 2024
Ondřej Baloun
Ondřej Baloun

Když se rozhoduješ mezi fyzickým zlatem a ETF, je dobrý zvážit pár věcí. Fyzické zlato ti fakt dává ten pocit, že něco vlastníš. Můžeš ho mít doma nebo v trezoru, ale musíš řešit skladování a pojištění. To může být dost náročný a drahý. Na druhou stranu, ETF je super pro likviditu – prodáš to během chvíle na burze a většinou máš nižší poplatky za správu než u fyzického zlata.

Co se týče daní, u fyzického zlata může být složitější situace, protože v některých zemích platíš DPH nebo jiný daňový režim. U ETF bývá daňová zátěž jednodušší, ale záleží na tvém bydlišti.

Pokud hledáš bezpečnost a přímo to hmatatelné, fyzické zlato může být fajn volba, ale jestli preferuješ flexibilitu a jednoduchost, ETF by mohlo být lepší. Obě možnosti mají svoje výhody a nevýhody, takže záleží na tom, co je pro tebe důležitější.

140 slov
1.4 minut čtení
16. 6. 2024
Emil Kopal
Emil Kopal

Fyzické zlato má svoje výhody, jako je pocit bezpečí a to, že máš něco hmatatelného. Můžeš ho mít doma, což ti dává jakousi kontrolu. Ale na druhou stranu, skladování je fakt problém – potřebuješ bezpečné místo a pojištění, což zvyšuje náklady. A pak tu jsou daně, které se můžou lišit podle země, ale většinou se platí DPH při nákupu fyzického zlata.

ETF na zlato jsou určitě pohodlnější. Můžeš je snadno prodat nebo koupit na burze, mají nízké poplatky a nemusíš se bát o skladování. Ale na druhou stranu nejsi majitel fyzického zlata, jen papírů, takže v případě krize to může být riziko.

Za mě to záleží na tom, co preferuješ. Když chceš mít něco skutečného a cítíš se lépe s fyzickým zlatem, jdi do toho. Pokud ale hledáš flexibilitu a nižší náklady, ETF by mohly být lepší volba. Takže zvaž všechny tyto faktory a rozhodni se podle sebe.

147 slov
1.5 minut čtení
9. 1. 2025
Helena Lišková
Helena Lišková