Co je to tématické ETF a jak do nich investovat?
Když se podívám na současné možnosti investování, stále častěji narážím na termín "tématické ETF". Co přesně to vlastně znamená? Jaký je rozdíl mezi klasickými ETF a těmi tematickými? Zajímalo by mě, jak se do takových ETF investuje, jestli je potřeba mít nějaké speciální znalosti nebo zkušenosti. Mám pocit, že tématická ETF se zaměřují na specifické sektory nebo trendy, což může být zajímavé pro investory, kteří chtějí mít portfolio zaměřené na určité oblasti jako technologie, udržitelnost nebo třeba zdravotnictví. Ale jak zjistit, která témata jsou v současnosti nejvýhodnější? Jaká jsou rizika spojená s investováním do těchto produktů? A co se stane, když se dané téma přestane vyplácet? Měli byste mít nějakou strategii při výběru tématických ETF? Také by mě zajímalo, zda jsou k dispozici nějaké konkrétní platformy nebo brokery, které se specializují na tyto typy investic. Mohli byste prosím sdílet své názory nebo zkušenosti s investováním do tématických ETF? Jak začít a na co si dát pozor?