Charts.cz/Fórum/Měla bych teď prodat akcie, nebo radši počkat?

Měla bych teď prodat akcie, nebo radši počkat?

Rozhoduju se, jestli bych měla teď prodat své akcie, nebo jestli by bylo rozumnější počkat. Vím, že trhy jsou teď dost volatilní a různé zprávy o ekonomice mě neustále nutí přemýšlet o tom, co by mohlo být nejlepší krok. Četla jsem spoustu názorů od různých investorů a každý má jiný pohled. Na jedné straně slyším, že teď je ideální čas na prodej, protože akcie dosáhly vrcholu a může přijít pokles. Na druhé straně mi někdo říká, že bych měla být trpělivá a akcie si nechat, protože dlouhodobé investice se obvykle vyplácí. Jak poznat, kdy je ten správný čas? Mám sledovat grafy a trendy, nebo se řídit intuicí? Co když prodám a pak akcie ještě porostou? Nebo naopak, co když je nechám a ztratím tím peníze? Mám nějaké konkrétní akcie, které mě zajímají, ale nejsem si jistá jejich budoucností. Jak vlastně funguje rozhodování v takových situacích? Jaké faktory bych měla zvážit? Je lepší řídit se emocemi nebo spíš analýzou trhu? Ráda bych věděla, jak to vidíte vy a co byste mi doporučili udělat.

172 slov
1.7 minut čtení
25. 5. 2023
Jaroslav Kočí
Jaroslav Kočí

Není to jednoduchá otázka, ale já bych ti doporučil přemýšlet nad tím, jak dlouho chceš akcie držet. Pokud jsi v tom na dlouho a víš, že ty firmy, co máš, mají solidní základ, tak bych asi neprodával hned. Trhy jsou fakt teď hodně rozkolísané a může to být jen dočasný pokles nebo naopak krátkodobé výkyvy. Zkuste se podívat na nějaké fundamentální ukazatele těch akcií a posoudit, jestli je jejich hodnota opodstatněná. A ano, grafy a trendy můžou trochu napovědět, ale nakonec je to o tom, co si myslíš ty. Emocím se vyhýbej, snaž se být racionální. Třeba si udělej seznam pro a proti pro každou akcii, co máš. Jestli prodáš a pak ceny vzrostou, bude to bolet, ale pokud neprodáš a ceny spadnou, tak to taky nebude příjemný. Takže si pořádně promysli, co je pro tebe důležitější – rychlý zisk nebo stabilita v dlouhodobém horizontu.

145 slov
1.5 minut čtení
1. 11. 2024
Milada Hlaváčová
Milada Hlaváčová

No, to je těžká otázka. Záleží na tom, co od těch akcií vlastně chceš. Pokud jsi spíš dlouhodobý investor, tak bys mohla počkat a nesledovat každou maličkost. Ale pokud ti dělá starosti volatilita a vypadá to, že akcie už jsou nahoře, tak prodat může být rozumný krok. Je dobrý se podívat na fundamentální analýzu té firmy, co máš akcie, a zjistit, jestli má potenciál dál růst nebo ne. Někdy se vyplatí řídit se více datama než emocema. Měj ale na paměti, že trhy jsou nevyzpytatelné a nikdo nemá křišťálovou kouli. Můžeš zkusit rozdělit svůj portfolia – prodat část a něco si nechat. To by ti mohlo pomoct minimalizovat riziko. Hlavně se nenech ovlivnit náladou trhu nebo názory ostatních. Drž se svých cílů.

122 slov
1.2 minut čtení
18. 9. 2024
Luboš Duchoň
Luboš Duchoň