Charts.cz/Fórum/Reinvestovat všechny dividendy nebo si část nechat na jiné investice?

Reinvestovat všechny dividendy nebo si část nechat na jiné investice?

Zajímalo by mě, co si myslíte o reinvestování dividend. Mám na mysli to, jestli je rozumné vzít všechny dividendy, které dostávám z akcií, a reinvestovat je zpět do dalších akcií, abych mohl využít složeného úročení a maximalizovat svůj výnos. Na druhou stranu, mám také pocit, že by bylo fajn si část těchto peněz nechat pro sebe a použít je na jiné investice, jako jsou třeba kryptoměny nebo nějaké alternativní investice jako NFT. Jak se na to díváte vy? Je lepší mít více diverzifikované portfolio tím, že si část dividend nechám a investuji do různých aktiv, nebo je lepší soustředit se na akcie a akumulaci bohatství tím, že všechny dividendy reinvestuji? Co kdybych se rozhodl část peněz utratit na osobní věci, jako je třeba cestování nebo vzdělávání? Ovlivní to nějak výrazně mé dlouhodobé cíle? Jakou strategii používáte vy? Myslíte, že je důležité mít vyvážený přístup mezi reinvestováním a udržováním likvidity pro jiné příležitosti? Děkuji za vaše názory!

156 slov
1.6 minut čtení
29. 5. 2024
Helena Lišková
Helena Lišková

Reinvestování dividend může být skvělá strategie, obzvlášť pokud se chceš soustředit na dlouhodobý růst a využití síly složeného úročení. Na druhou stranu, udržování likvidity je taky důležité, zejména když se objeví dobré příležitosti v jiných investicích jako kryptoměny nebo alternativní aktiva. Možná bys mohl zkusit najít nějaký balans – třeba reinvestovat část dividend a část si nechat na jiné investice nebo na osobní výdaje, jako je cestování. Dlouhodobě to může mít smysl, protože diversifikaci portfolia můžeš dosáhnout i jinými investicemi. Hlavně poslouchej svoje potřeby – pokud teď chceš investovat do něčeho jiného nebo si užít život, tak to taky není špatný přístup. Každý máme jiné cíle a priority, takže vyvážený přístup se mi zdá rozumný.

115 slov
1.2 minut čtení
24. 11. 2024
Viktor Malý
Viktor Malý

Reinvestice dividend má určitě své výhody, především v tom, jak zrychluje růst portfolia díky složenému úročení. Ale je to dost o osobních cílech a strategii. Pokud plánuješ investovat do různých aktiv jako kryptoměny nebo NFT, může být rozumné si část dividend nechat. Diversifikace je důležitá, ale pokud se soustředíš jen na akcie a reinvestuješ vše, můžeš dosáhnout solidního výnosu dlouhodobě.

A ohledně osobních věcí – pokud si něco užiješ, třeba cestování nebo vzdělávání, tak to může mít taky hodnotu. Dlouhodobé cíle bys měl mít na paměti, ale úplně se nezapomínej bavit. Takže vyvážený přístup mezi reinvestováním a likviditou je určitě fajn. Klíčový je najít osobní rovnováhu a řídit se tím, co ti dává smysl.

114 slov
1.1 minut čtení
30. 12. 2024
Martina Charvátová
Martina Charvátová