Charts.cz/Fórum/Co je lepší pro pasivní příjem, akcie nebo nemovitosti?

Co je lepší pro pasivní příjem, akcie nebo nemovitosti?

Zajímalo by mě, co si o tom myslíte, co je vlastně lepší volba pro pasivní příjem: investice do akcií nebo do nemovitostí? Četl jsem různé názory a argumenty, ale pořád jsem si úplně jistý, co by pro mě mohlo fungovat lépe. Když investuji do akcií, mám možnost získat dividendy, což zní skvěle, ale zároveň tam je ten prvek rizika a volatility trhu. Na druhou stranu nemovitosti vypadají jako stabilnější investice, zvlášť pokud se rozhodnu pronajímat byt nebo dům. Ale musím vzít v úvahu i náklady na údržbu, daně a další poplatky. Mám kamaráda, který investoval do nemovitostí a teď má pravidelný příjem, zatímco jiný známý měl problémy s akciemi během krize. Takže co si myslíte? Jaké jsou vaše zkušenosti a názory na tento dilema? Jaké výhody a nevýhody vidíte u obou možností? Děkuji moc za vaše myšlenky!

137 slov
1.4 minut čtení
27. 9. 2023
Eva Hladíková
Eva Hladíková

Obě možnosti mají svoje pro a proti, takže to záleží na tvých preferencích a cílech. Akcie jsou fajn, pokud chceš rychleji diversifikovat a nemusíš se starat o fyzický majetek. Můžeš mít dividendy, ale jak říkáš, trh je dost volatilní a můžeš dost ztratit. Na druhou stranu nemovitosti ti dají stabilnější příjem, zvlášť když pronajímáš. Ale musíš počítat s náklady na údržbu, daně, a co když nájemník nezaplatí? Zase ale máš potenciál pro zhodnocení hodnoty nemovitosti v čase. Takže pokud jsi ochotný riskovat a máš čas sledovat akcie, jdi do nich. Jestli hledáš stabilitu a pasivnější přístup, nemovitosti můžou být lepší volba.

101 slov
1 minut čtení
4. 3. 2024
Lenka Holušová
Lenka Holušová

Záleží na tom, co preferuješ. Akcie můžou přinést rychlý zisk díky dividendám, ale jak říkáš, volatilita je problém – můžeš snadno přijít o peníze, když trh spadne. Na druhou stranu nemovitosti jsou často stabilnější a dlouhodobě můžou generovat pravidelný příjem z pronájmu. Samozřejmě máš náklady na údržbu, daně a další poplatky, což je třeba brát v úvahu. A pak taky záleží na lokalitě – některé oblasti se vyplácejí víc než jiné. Můj známý měl taky potíže s akciemi během krize, ale s nemovitostmi mu to celkově vyšlo. Takže jestli se nebojíš toho managementu kolem nemovitostí a chceš stabilní příjem, možná jsou pro tebe lepší nemovitosti. Akcie jsou super pro rychlejší zisky, ale pokud nemáš čas nebo nervy na sledování trhu, radši zvaž investici do nemovitostí.

125 slov
1.3 minut čtení
28. 1. 2025
Michaela Dvořáčková
Michaela Dvořáčková