Charts.cz/Fórum/Jak zkombinovat technickou a fundamentální analýzu při investování do akcií?

Jak zkombinovat technickou a fundamentální analýzu při investování do akcií?

Mám takový dotaz ohledně investování do akcií a chtěl bych se zeptat, jak vlastně efektivně zkombinovat technickou a fundamentální analýzu. Vím, že obě metody mají své výhody, ale nejsem si jistý, jak je správně propojit, aby mi to pomohlo lépe rozhodnout o investicích. Je lepší začít s fundamentální analýzou a pak se podívat na grafy a technické ukazatele? A co vlastně sledovat v rámci technické analýzy, když už mám nějaké základní informace o firmě z fundamentální analýzy? Zkoušel jsem číst různé články a sledovat videa, ale pořád mi to přijde dost matoucí. A taky, jak moc důležité jsou například trendy a signály v technické analýze při rozhodování o dlouhodobějších investicích? Myslíte, že se dá vycházet z konkrétních strategií nebo je to spíš o tom mít vlastní přístup k oběma těmto metodám? Byl bych rád za nějaké tipy nebo příklady, jak to lidé dělají v praxi. Díky moc!

147 slov
1.5 minut čtení
28. 7. 2024
Zuzana Švecová
Zuzana Švecová

Kombinace technické a fundamentální analýzy je fakt důležitá, pokud chceš investovat do akcií. Oba přístupy mají svoje plusy. Začít s fundamentální analýzou je dobrý krok, protože ti dá přehled o zdraví společnosti – sleduj ukazatele jako ziskovost, růst tržeb, dluhy, nebo třeba cash flow. Jakmile máš tyhle informace, můžeš se podívat na technickou analýzu.

Při technické analýze koukej na grafy a trendy. Sledování různých indikátorů jako jsou klouzavé průměry nebo RSI ti může pomoct odhadnout, kdy nakoupit nebo prodat. Důležitý jsou i support a resistance úrovně - ty ti napoví, kde by akcie mohly zastavit nebo otočit.

Pokud plánuješ dlouhodobější investice, tak trendy a signály v technické analýze budou hrát klíčovou roli při načasování vstupu na trh. Můžeš třeba zjistit, že akcie jsou podhodnocené z hlediska fundamentů a pak počkat na vhodný technický signál pro nákup.

Každý má svůj styl, takže nejlepší je vyzkoušet různé strategie a najít to, co ti nejvíc sedí. Zkus se soustředit na konkrétní akcie a sledovat, jak reagují na zprávy a tržní pohyby. To ti pomůže lépe pochopit spojení mezi těmito dvěma metodami.

176 slov
1.8 minut čtení
15. 9. 2024
Milan Sedláček
Milan Sedláček

Kombinace technické a fundamentální analýzy může být fakt užitečná. Mě osobně se osvědčilo začít s fundamentální analýzou, zjistit, co je to za firmu, jaký má potenciál, jaké jsou její hospodářské výsledky a konkurence. To ti dá základní představu, jestli je akcie podhodnocená nebo přehnaně drahá.

Pak přejdu na technickou analýzu – sleduju grafy, trendy a různý indikátory. Třeba RSI nebo klouzavý průměry. Pokud už mám dobrou představu o firmě a zároveň vidím na grafech nějaké pozitivní signály, třeba vzrůstající trend, tak to může být dobré místo pro vstup.

Důležité jsou i trendy v technické analýze – pokud je akcie v dlouhodobém vzestupu, tak to může potvrdit moji důvěru ve firmu. Takže jako dlouhodobý investor bych neignoroval ani jedno. Někdo třeba preferuje "buy and hold" strategii a sleduje víc fundamentální ukazatele, ale já si myslím, že technické signály ti pomůžou s načasováním nákupu a prodeje.

Jako tip – sleduj i objemy obchodů. Když vidíš vysoký objem při vzestupu ceny, to může znamenat silnou podporu trendu. Nakonec každému funguje něco jiného, tak si to zkus a najdi si svůj vlastní styl.

176 slov
1.8 minut čtení
9. 10. 2024
Ludmila Volfová
Ludmila Volfová