Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do realitního crowdfundingu?

Jak začít investovat do realitního crowdfundingu?

Zajímám se o investování a poslední dobou mě hodně láká realitní crowdfunding. Slyšel jsem, že je to skvělý způsob, jak se dostat do světa realit bez toho, abych musel mít obrovské množství peněz na začátku. Ale jak vlastně začít? Jaké platformy jsou doporučované pro začátečníky a na co si dávat pozor? Je nutné mít nějaké předchozí zkušenosti s investováním nebo je to přístupné i pro úplné nováčky? Zajímalo by mě také, jestli je lepší investovat do menších projektů s nižšími částkami nebo se raději soustředit na větší projekty, které mohou přinést vyšší výnosy. Jaké jsou typické poplatky spojené s těmito investicemi a jak dlouho trvá, než uvidím nějaké výnosy? Existují nějaké rizika, o kterých bych měl vědět? Jaký je proces výběru projektů, do kterých bych měl investovat? Mám také pochybnosti ohledně toho, jak dobře jsou tyto projekty zabezpečené a co se stane v případě, že projekt neuspěje. Je dobré mít nějakou strategii nebo plán při investování do realitního crowdfundingu? Rád bych slyšel názory těch, kteří už mají zkušenosti v tomto oboru a co by mi doporučili jako nejlepší první kroky.

180 slov
1.8 minut čtení
24. 4. 2024
Markéta Vašková
Markéta Vašková

Investování do realitního crowdfundingu je fakt fajn cesta, jak se dostat do světa nemovitostí bez velkých investic. Začni tím, že si najdeš pár známých platforem – například Fundlift, Hithit nebo Real Estate Crowdfunding. Tyhle jsou docela populární a mají dobré recenze. Není potřeba mít nějaké super zkušenosti s investováním, většinou to je dost přístupné i pro nováčky.

Co se týče projektů, záleží na tvém stylu. Menší projekty můžou být méně rizikové, ale zase ti nemusí přinést tolik výnosů. Naopak větší projekty vypadají lákavěji, ale bývá tam víc peněz na stole – více rizika, víc odměny. Poplatky se liší podle platformy, většinou se pohybují kolem 1-5% z investice. Výnosy můžeš vidět po pár měsících až letech – záleží na projektu.

Rizika jsou tu určitě taky. Může se stát, že projekt neuspěje a ty o peníze přijdeš. Dobré je mít rozdělený portfolio – nedávat všechno do jednoho koše. Při výběru projektů si zjisti info o týmu a jejich historii. Zabezpečení projektů může být různý, ale většina platforem ti ukáže nějaké garance či záruky.

Mít strategii je taky důležitý. Urči si, kolik chceš investovat a do jakých typů projektů (rezidenční, komerční atd.). Nezapomeň si přečíst podmínky a podívat se na rizika každého projektu, co tě zajímá. Jak říkám, začínej opatrně a časem se můžeš rozjet víc.

210 slov
2.1 minut čtení
30. 7. 2024
Monika Burianová
Monika Burianová

Investování do realitního crowdfundingu je fakt zajímavý způsob, jak se dostat do světa nemovitostí bez toho, abys měl miliony na start. Začni tím, že si vybereš nějakou platformu – třeba Fundrise nebo RealtyMogul, ty jsou docela populární a mají dobré recenze. Co se týče zkušeností, není nutné mít nějaké odborné znalosti, ale určitě se vyplatí si o tom něco přečíst a pochopit základní pojmy jako výnosy, rizika a tak.

Ohledně menších vs. větších projektů – je to spíš o tvém komfortu s rizikem. Menší projekty můžou mít méně peněz vkladu, ale větší projekty mohou přinést větší výnosy. Nezapomeň ale na poplatky, ty můžou být různě vysoké podle platformy, takže se na to mrkni v detailu.

Výnosy většinou neuvidíš hned – může to trvat měsíce nebo i roky, záleží na tom, jaký projekt vybereš. Co se týče rizik, vždycky je tu šance, že projekt nevyjde, takže si dej pozor a neinvestuj všechno do jednoho projektu.

Doporučuji mít nějakou strategii – třeba diverzifikovat investice mezi různé projekty a typy nemovitostí. A pokud máš pochybnosti o zabezpečení projektů, tak se koukni na jejich historii a jak jsou financované. Jo a nezapomeň číst recenze od ostatních investorů! Hodně štěstí.

193 slov
1.9 minut čtení
31. 1. 2025
Emil Šťastný
Emil Šťastný