Mixování akcií a dluhopisů v portfoliu – má to smysl?
Zajímalo by mě, jestli je rozumné mít v jednom investičním portfoliu jak akcie, tak dluhopisy. Říká se, že akcie jsou rizikovější a mohou přinést vyšší výnosy, zatímco dluhopisy jsou považovány za stabilnější, ale s nižším potenciálem zisku. Nechci se pouštět do žádných složitých teorií, ale mám pocit, že by mohl být prospěšný mix těchto dvou typů investic. Jak tedy vlastně správně vyvážit riziko a výnos? Pokud bych měl investovat do akcií z důvodu jejich růstového potenciálu, znamená to, že bych měl úplně opustit dluhopisy? Nebo naopak, jaký je ideální poměr mezi těmito dvěma třídami aktiv? Je lepší mít v portfoliu víc akcií a méně dluhopisů, nebo to naopak vyvážit? Zajímalo by mě také, jaký vliv mají aktuální tržní podmínky na rozhodování o poměru mezi akciemi a dluhopisy. Co si o tom myslíte? Máte nějaké zkušenosti nebo doporučení pro někoho, kdo teď začíná s investováním a snaží se vytvořit diverzifikované portfolio? Také bych rád věděl, zda jsou nějaké konkrétní strategie nebo nástroje, které by mohly pomoci při rozhodování o mixu mezi akciemi a dluhopisy. Díky moc za názory!