Charts.cz/Fórum/Kdy je lepší investovat do dluhopisů místo akcií?

Kdy je lepší investovat do dluhopisů místo akcií?

V poslední době se dost často obracím k otázce, kdy by člověk měl zvážit investice do dluhopisů místo akcií. Mám pocit, že akcie jsou v posledních letech velmi populární, ale já si nejsem úplně jistý, jestli je to vždy ta nejlepší volba. Zajímalo by mě, co byste doporučili jako zlaté pravidlo pro rozhodování mezi těmito dvěma možnostmi. Kdy přesně dává smysl zvolit dluhopisy? Je to třeba v době ekonomické nejistoty, kdy se trhy chovají jako na houpačce? A co inflace? Jak se může odrazit na výnosech z dluhopisů a akcií? Taky se obávám, že s růstem úrokových sazeb mohou dluhopisy ztratit svou přitažlivost. Jak to tedy vidíte vy? Kdy byste se vy osobně rozhodli pro dluhopisy a kdy pro akcie? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti v této oblasti, protože se snažím lépe orientovat v investicích a udělat správná rozhodnutí pro svou budoucnost.

144 slov
1.4 minut čtení
25. 10. 2023
Marie Skálová
Marie Skálová

Když to vezmu kolem a kolem, investice do dluhopisů dává smysl v několika situacích. Třeba když je ekonomika na houpačce, tak dluhopisy jsou stabilnější volba. V době, kdy trhy kolísají, ti to aspoň zajistí nějaký ten fixní příjem. Inflace může být problém, protože pokud inflace roste, reálné výnosy z dluhopisů klesají, takže je to ošemetné. Ale zase akcie mohou být dost riskantní, hlavně když se trhy chovají jako blázen.

Růst úrokových sazeb může dluhopisy udělat málo atraktivní, protože nové vydané dluhopisy budou mít lepší výnosy a ty starší klesnou na hodnotě. Takže když se chystáš investovat, mysli na to, co ti víc vyhovuje – jestli chceš stabilitu nebo potenciál většího výnosu s rizikem. Osobně bych šel do dluhopisů, když chci klidnější investici a do akcií, když cítím, že mám víc tolerance k riziku. Na konci dne je to o tom najít rovnováhu a vyhodnotit svoje cíle.

146 slov
1.5 minut čtení
4. 9. 2023
Zuzana Marková
Zuzana Marková

Pokud se rozhoduješ mezi dluhopisy a akciemi, tak je pár věcí, co bys měl mít na paměti. Dluhopisy jsou obecně považovány za bezpečnější investici, takže pokud cítíš, že trhy jsou nestabilní nebo ekonomika je na houpačce, tak to může být dobrý čas do nich investovat. V podstatě ti dají stabilní příjem a menší riziko ztráty.

Na druhou stranu, když ekonomika roste a akciový trh je v dobré kondici, akcie mohou nabídnout větší potenciální výnosy. Ale teď k inflaci – ta může opravdu snížit reálné výnosy z dluhopisů, což není moc příjemné, pokud máš fixní úrokové sazby. A s rostoucími úrokovými sazbami se cení dluhopisů může zmenšit, protože novější dluhopisy budou mít vyšší výnosy.

Takže pokud plánuješ investice na delší dobu a chceš klidnější přístup, jdi spíš do dluhopisů. Když máš radši riziko a věříš v růst trhu, akcie můžou být lepší volba. Osobně bych sáhl po dluhopisech v nejistých časech a akcie bych bral, když je trh silný.

157 slov
1.6 minut čtení
5. 11. 2023
Milena Kalousová
Milena Kalousová