Charts.cz/Fórum/Na co si dát pozor při investici do NFT?

Na co si dát pozor při investici do NFT?

V poslední době se hodně mluví o NFT a já mám pocit, že to je něco, co by mě mohlo zajímat. Ale nevím, na co všechno si dát pozor, když bych chtěl do těchto digitálních aktiv investovat. Jaké jsou největší rizika spojená s nákupem NFT? Mám obavy, že bych mohl naletět nějakým podvodníkům nebo že bych koupil něco, co za pár měsíců nebude mít žádnou hodnotu. Jak si mám ověřit pravost a hodnotu NFT před tím, než do toho vložím peníze? Je dobré sledovat trendy v oblasti NFT nebo je lepší se zaměřit na něco konkrétního? A co licenční práva a autorská práva k těmto digitálním sběratelským předmětům? Chtěl bych se dozvědět víc o tom, jak to vlastně funguje. Jak probíhá celý proces nákupu NFT a jaké poplatky s tím souvisejí? Taky by mě zajímalo, jestli existují nějaké platformy, které jsou bezpečnější než jiné. Co když se rozhodnu prodat své NFT? Jak to funguje a jak zjistím, jestli je správný čas na prodej? Odpovědět na tyhle otázky by mi mohlo dost pomoct udělat informované rozhodnutí. Takže pokud máte nějaké zkušenosti nebo rady, budu za to moc vděčný!

187 slov
1.9 minut čtení
18. 5. 2023
Antonín Daněk
Antonín Daněk

Investice do NFT může být fakt zábavná, ale taky dost riskantní. Hlavně si dej bacha na to, co kupuješ. Ověřuj si pravost a hodnotu NFT – dívej se na historii prodeje, kolik už za to lidi dali a jaké jsou trendy. Podvodníci jsou všude, takže buď obezřetný, a radši nakupuj na známějších platformách jako OpenSea nebo Rarible.

Licenční práva k NFT jsou další věc – většinou kupuješ jen vlastnictví digitálního tokenu, ale ne nutně autorská práva k obsahu. Takže si to prostě zjisti dopředu. Při nákupu můžeš narazit na poplatky za transakce na blockchainu, což je taky dobrý mít na paměti.

Když se rozhodneš prodat, sleduj trh a snaž se odhadnout, kdy je ten správný čas. Ceny NFT kolísají, takže buď trpělivý a sleduj trendy v komunitě. Pokud si tohle všechno pohlídáš, můžeš se vyhnout zbytečným problémům.

135 slov
1.4 minut čtení
10. 12. 2024
Marcela Marešová
Marcela Marešová

Investice do NFT může být fakt zajímavá, ale i dost riskantní. Tady je pár věcí, na který bys měl dát pozor. Za prvý, ověř si pravost NFT – koukni se, kdo je autor a co už udělal. Sleduj trendy, ale nedělej to slepě, radši se zaměř na projekty s nějakou historií a dobrou komunitou.

Riziko podvodů je velký, takže si dávej bacha na podezřelé nabídky. Licenční a autorská práva jsou taky důležitý. Když kupuješ NFT, neznamená to vždy, že máš právo s tím nakládat jak chceš. Co se týče nákupu, většina platforem ti vezme poplatek za transakci, takže se na to připrav.

Pokud se rozhodneš prodat, většinou to jde přes stejný platformy jako nákup. Jak zjistit správnej čas na prodej? To je těžký – sleduj trh a porovnávej ceny podobných NFT. A jo, některý platformy jsou bezpečnější než jiný, tak si o nich něco přečti. Hlavně buď opatrnej a investuj jen tolik, kolik můžeš ztratit.

153 slov
1.5 minut čtení
17. 1. 2024
Richard Hrdlička
Richard Hrdlička