Charts.cz/Fórum/Kam investovat: zdravotní sektor nebo technologie?

Kam investovat: zdravotní sektor nebo technologie?

Přemýšlím, jestli bych měl investovat do zdravotního sektoru nebo do technologií. Zdravotnictví se zdá být stabilní, zvlášť po posledních událostech s pandemií a rostoucími potřebami v oblasti zdravotní péče. Mám pocit, že společnosti zabývající se biotechnologiemi a farmaceutickými výrobky mají velký potenciál, protože lidé budou vždy potřebovat léky a nové léčebné metody. Na druhou stranu, technologie jsou také neuvěřitelně dynamické a neustále se vyvíjejí – novinky jako umělá inteligence, blockchain a internet věcí mají obrovský vliv na trhy a každodenní život. Jakmile se na něco zaměříte, můžete z toho mít velmi dobré výnosy. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody, ale co je vlastně lepší? Je lepší vsadit na stabilitu zdravotnictví, které přináší dlouhodobé zisky, nebo riskovat v rychle se rozvíjejícím technologickém sektoru? Jaké máte zkušenosti s investicemi do těchto dvou oblastí? Který sektor si myslíte, že má větší potenciál pro budoucnost? Jaké konkrétní akcie nebo fondy doporučujete? Měli byste mi doporučit diverzifikaci mezi oběma sektory? Odpovědi na tyto otázky by mi opravdu pomohly lépe se rozhodnout.

167 slov
1.7 minut čtení
17. 11. 2024
Anna Růžičková
Anna Růžičková

Zdravotní sektor je fakt dobrá volba, hlavně teď po covidu. Spousta lidí si uvědomila, jak důležitý je zdravotní systém a jak rychle se vyvíjejí technologie v medicíně. Farmaceutické firmy a biotech mají potenciál, obzvlášť když vyvinou nové léky nebo terapie. Na druhou stranu technologie jsou taky super – umělá inteligence a všechno kolem toho roste neskutečně rychle. Můžeš mít velké zisky, ale je to víc rizikové. Myslím, že nejlepší by bylo udělat mix obou sektorů. Diversifikace ti může pomoct ochránit investice, když jeden sektor půjde dolů. Když už mluvíme o konkrétních akciích, tak z zdravotnictví bych mrknul na firmy jako Pfizer nebo Moderna a z technologií třeba na Apple nebo Nvidia. Ale rozhodně se podívej na ETF fondy, co pokrývají oba sektory – to může být taky dobrý způsob, jak začít.

131 slov
1.3 minut čtení
3. 10. 2021
Eva Bláhová
Eva Bláhová

Investice do zdravotního sektoru nebo technologií? To je fakt těžká otázka. Zdravotnictví má jasné výhody, jako stabilitu a rostoucí poptávku, zvlášť s tím, co se dělo v posledních letech. Farmaceutické firmy a biotechnologie jsou fajn, protože lidi budou vždy potřebovat léky a péči. Na druhou stranu technologie letí dopředu jako blázen. Umělá inteligence, blockchain a další věci fakt mění svět a můžou přinést obrovské zisky. Záleží na tom, co preferuješ – jestli jsi spíš konzervativní investor nebo rád riskuješ. Můj tip je, nevsadit všechno na jednu kartu. Trochu do zdraví, trochu do technologií – diverzifikace je klíč. Zkus se podívat na ETF fondy, co pokrývají oba sektory, to ti dává větší šanci na úspěch. Nezapomeň ale udělat vlastní výzkum a zjistit, co ti sedí nejvíc.

125 slov
1.3 minut čtení
17. 3. 2024
David Buchta
David Buchta