Charts.cz/Fórum/Měli byste investovat do dividendových akcií i v krizi?

Měli byste investovat do dividendových akcií i v krizi?

Zajímalo by mě, jestli je rozumné investovat do dividendových akcií v době, kdy jsou trhy nestabilní a mluví se o hospodářské krizi. Osobně jsem se začal zajímat o pasivní příjem a dividendové akcie mi připadají jako zajímavá možnost. Ale teď, když vidím, jak ceny akcií kolísají a spousta firem se potýká s problémy, nejsem si jistý, jestli je to dobrý krok. Co si myslíte o investicích do dividendových akcií v těžkých časech? Může mi to přinést stabilní příjem, nebo se spíš vystavuji riziku ztráty? Máte někdo zkušenosti s tímto typem investice během krize? Jaké faktory bych měl brát v úvahu? Zajímalo by mě, jestli existují nějaké konkrétní společnosti, které byste doporučili jako bezpečné investice právě teď? Taky bych rád věděl, jestli je lepší čekat na stabilnější období nebo vstoupit na trh už teď, i když je situace nejistá. Děkuji za vaše názory!

142 slov
1.4 minut čtení
22. 8. 2024
Adam Kučera
Adam Kučera

Investovat do dividendových akcií v krizi může být rizikové, ale zároveň i výhodné. Ty firmy, co pravidelně vyplácí dividendy, většinou mají stabilní cash flow a solidní byznys model, což je plus. V těžkých časech se ale i ty nejlepší firmy mohou dostat do problémů a dividendy omezit nebo zrušit. Zkus si zjistit, jaké firmy mají zdravé rozvahy a dobré historické výsledky. Pokud už máš nějaké akcie, co pěkně vyplácí, můžeš je držet a využít případných poklesů k nákupu dalších. Ale pokud jsi úplně nováček, tak bych moc neriskoval a počkal na stabilnější podmínky. Když si vybereš správně, tak ti to může přinést slušný pasivní příjem i v těžkých časech.

109 slov
1.1 minut čtení
18. 9. 2024
Tereza Košťálová
Tereza Košťálová

K investování do dividendových akcií v těžkých časech je to dost individuální. Na jednu stranu, dividendové akcie jsou obvykle považovány za stabilnější než růstové akcie, protože vyplácí pravidelný příjem. Když trhy kolísají, tak tyhle firmy, co mají dlouhou historii vyplácení dividend, můžou být lepší volba, protože i když cena akcií klesne, dostaneš alespoň tu dividendu.

Na druhou stranu, pokud je krize opravdu vážná, může i solidní firma přestat vyplácet dividendu nebo ji snížit, což bys určitě nechtěl. Takže bych doporučil podívat se na firmu, co má stabilní cash flow a silnou bilanci. Například společnosti v oblasti základních potřeb nebo energie mívají tendenci být odolnější. Ale nezapomeň na diverzifikaci!

Pokud jsi teď nervózní z volatility trhů, možná počkat na lepší čas není špatná myšlenka. Ale pamatuj, že časování trhu bývá těžké a někdy je lepší začít investovat postupně. Rozhodně bych si udělal vlastní průzkum a díval se na společnosti s dobrou historií a zdravými fundamenty.

154 slov
1.5 minut čtení
1. 5. 2024
Ladislav Dunka
Ladislav Dunka