Charts.cz/Fórum/Je lepší investovat do stablecoinů, abych se vyhnul výkyvům?

Je lepší investovat do stablecoinů, abych se vyhnul výkyvům?

Zajímalo by mě, jestli je rozumné investovat do stablecoinů, když chci ochránit své peníze před velkými výkyvy na trhu. V poslední době jsem hodně slyšel o tom, jak jsou kryptoměny jako Bitcoin nebo Ethereum velmi volatilní a jejich ceny mohou skákat nahoru a dolů během pár hodin. To mě docela děsí, protože nechci přijít o peníze, které jsem si horko těžko ušetřil. Myslím, že stablecoiny by mohly být nejlepší volbou, protože jejich hodnota je obvykle spojena s nějakou stabilnější měnou, jako je dolar nebo euro, což by mohlo znamenat menší riziko. Ale není mi úplně jasné, jestli je to opravdu tak jednoduché a jestli to má smysl. Má někdo zkušenosti s investováním do stablecoinů? Jaké jsou výhody a nevýhody? Mohu se na ně spolehnout jako na bezpečné útočiště v porovnání s jinými kryptoměnami? A co vlastně říkáte na to, že se člověk snaží vyhnout volatility tímto způsobem? Dává to smysl nebo je to jen další způsob, jak se dostat do pasti? Opravdu bych ocenil názory lidí, kteří už do toho šli a vědí víc. Děkuji!

175 slov
1.8 minut čtení
25. 2. 2024
Emil Prchal
Emil Prchal

Investice do stablecoinů má určitě svoje výhody, pokud se snažíš vyhnout velkým výkyvům. Stablecoiny jak USDT nebo USDC jsou obvykle navázané na americký dolar, takže bys měl mít jistotu, že jejich hodnota zůstane relativně stabilní. I když to vypadá jako bezpečná volba, pamatuj, že i tyhle měny mají svoje rizika. Například, pokud by došlo k nějakému problému s emitentem stablecoinu nebo s regulacemi, můžeš přijít o peníze. Takže jo, můžeš je brát jako bezpečnější útočiště než klasické kryptoměny, ale nikdy není 100% jistota. Rozhodně to dává smysl jako způsob, jak si uchovat hodnotu a ochránit se před tržními šoky, ale stejně bych doporučil diversifikovat a nezapomínat na to, že ani stablecoiny nejsou úplně bez rizika.

115 slov
1.2 minut čtení
3. 6. 2024
Petr Sýkora
Petr Sýkora

Investování do stablecoinů může být rozumný způsob, jak se chránit před volatilitou trhu s kryptoměnami. Stablecoiny jako USDT nebo USDC jsou navázané na fiat měny, což znamená, že by měly mít stabilnější hodnotu. To ti dává větší klid než investice do Bitcoin nebo Ethereum, které mohou za den ztratit nebo získat desítky procent.

Na druhou stranu, je dobré si uvědomit, že nejsou úplně bez rizika. Můžeš narazit na problémy s likviditou, pokud bys potřeboval rychle prodat nebo směnit. Také je tu otázka důvěry v emitenty těchto stablecoinů – musíš se ujistit, že mají dostatečné rezervy a transparentnost.

Mnoho lidí používá stablecoiny jako bezpečný přístav během tržních turbulencí, takže to smysl dává. Ale mít všechny peníze v stablecoinech taky není ideální. Můžeš přijít o možné zisky jinde. Takže pokud chceš ochránit svoje úspory a snížit riziko, můžeš do toho jít, ale je dobré mít diverzifikované portfolio. Vždycky je dobré dělat vlastní výzkum a být obezřetný.

152 slov
1.5 minut čtení
1. 4. 2024
Pavel Vaculík
Pavel Vaculík