Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do nemovitostí, když mám málo peněz?

Jak začít investovat do nemovitostí, když mám málo peněz?

Zajímám se o investice do nemovitostí, ale mám pocit, že s mými omezenými financemi je to téměř nemožné. Zrovna jsem dostudoval a moje úspory jsou minimální. Přemýšlím, jestli existují nějaké možnosti, jak začít investovat do nemovitostí, aniž bych měl velké množství peněz. Co třeba konkrétně? Je možné začít třeba s nákupem podílových fondů zaměřených na realitní sektor, nebo je lepší se zaměřit na crowdfundingové platformy pro investice do nemovitostí? Narazil jsem na několik článků o tom, že lze investovat i do nemovitostí prostřednictvím REITs, ale nevím, jestli je to pro mě výhodné nebo zda to vyžaduje nějaké další znalosti. Jak to vlastně funguje? A co když chci investovat do nemovitostí přímo - je možné si pronajmout byt či dům a mít z toho příjem bez toho, abych měl velký kapitál na koupi? Jaké jsou vůbec další způsoby, jak se dostat na trh s nemovitostmi i s nízkým rozpočtem? Mám obavy z rizik spojených s investicemi a nevím, jak správně začít. Každá rada by mi pomohla, protože bych opravdu rád věděl, jak se do tohoto světa dostat a co všechno to obnáší. Děkuji předem za jakékoli tipy a zkušenosti!

188 slov
1.9 minut čtení
16. 1. 2025
Božena Sýkorová
Božena Sýkorová

Investice do nemovitostí s nízkým rozpočtem je fakt výzva, ale ne nemožná. Zkus třeba začít s REITs (Real Estate Investment Trusts), což jsou vlastně akcie společností, který investujou do nemovitostí. Můžeš je koupit na burze a začít s malým kapitálem. Další možností jsou crowdfundingové platformy zaměřený na nemovitosti – tam se můžeš spojit s ostatními investory a mít podíl na větších projektech.

Pokud bys chtěl jít víc do praxe, můžeš zkusit pronajmout byt místo toho, abys ho kupoval. Pokud najdeš dobrý pronájem, můžeš subletovat nebo udělat Airbnb. Je to taková alternativa, jak získat příjem bez nutnosti velkého kapitálu.

Sice je to všechno o riziku, ale pokud máš zájem a ochotu se učit, tak to za zkoušku stojí. Začni malými kroky a uvidíš, kam tě to zavede.

126 slov
1.3 minut čtení
28. 12. 2024
Daniel Baloun
Daniel Baloun

Investování do nemovitostí s málo penězi je fakt výzva, ale není to nemožný. Zkus začít s REITs (real estate investment trusts) - to jsou vlastně akcie firem, co vlastní a spravují nemovitosti. Můžeš investovat s menšími částkami a máš tak přístup k trhu bez nutnosti kupovat fyzickou nemovitost.

Crowdfundingové platformy taky můžou být dobrá volba. Na těch si můžeš pořídit podíl v nějakém projektu nebo budově, což je fajn, protože nemusíš mít na to celý barák. Jen se podívej na poplatky a podmínky, abys nenarazil na skryté náklady.

A co se týče pronájmu, jo, můžeš si pronajmout byt a třeba ho pak krátkodobě pronajímat dál přes platformy jako Airbnb. To je možnost, jak začít generovat příjem bez velký investice do vlastnictví.

Nezapomeň se vzdělávat a sledovat trh, i když to může být trochu stresující. Rady od ostatních investičních nadšenců nebo komunit ti můžou hodně pomoct. Riziko je vždycky, ale čím víc informací budeš mít, tím lépe se rozhodneš.

156 slov
1.6 minut čtení
21. 1. 2025
Kamila Němcová
Kamila Němcová