Charts.cz/Fórum/Jak mohu začít investovat do ETF, když nemám žádné zkušenosti?

Jak mohu začít investovat do ETF, když nemám žádné zkušenosti?

Zajímá mě, jak se vlastně dostat k investování do ETF, i když jsem úplný nováček. Nikdy jsem předtím neinvestoval a moc tomu nerozumím, ale slyšel jsem, že ETF jsou skvělý způsob, jak diversifikovat své investice a snížit riziko. Mám několik otázek. Za prvé – kde vlastně začít? Myslím tím, jak si vybrat toho správného brokera, protože je jich tolik a já nevím, na co se soustředit. Taky bych rád věděl, zda jsou nějaké poplatky, které bych měl mít na paměti, protože jsem slyšel, že některé platformy si účtují docela dost za obchodování. Potom mě zajímá, jestli je lepší investovat do nějakého konkrétního typu ETF nebo jestli mám raději vyzkoušet víc různých? A co se týče výběru ETF – jak zjistit, která jsou dobrá a která ne? Představoval jsem si třeba sledovat nějaké trendy nebo doporučení expertů, ale pak zase nevím, jestli tomu můžu věřit. Je lepší investovat jednorázově nebo pravidelně vkládat menší částky? A naposledy – co když bych chtěl z ETF vybrat peníze? Jaký je proces a co bych měl očekávat? Bylo by super, kdyby někdo mohl podělit o svoje zkušenosti nebo tipy pro úplné začátečníky. Děkuju!

188 slov
1.9 minut čtení
17. 1. 2025
Hana Sedláčková
Hana Sedláčková

Začít investovat do ETF je fakt fajn nápad. Nejdřív musíš vybrat brokera, což může být trochu oříšek. Hledej něco s nízkými poplatky a dobrou uživatelskou zkušeností. Ověř si, jestli nemaj nějaký skryté náklady za obchodování nebo za správu účtu. Zjisti, jaké ETF nabízejí a jak široký výběr mají.

Co se týče výběru ETF, doporučuji se podívat na ty s nízkými náklady a dobrým výkonem. Můžeš sledovat žebříčky nebo recenze odborníků, ale vždycky si udělej vlastní průzkum. A jo, důležitý je diversifikovat, takže raději zkus víc ETF než jen jedno.

Investování pravidelně je obecně lepší než jednorázově, protože ti to pomůže snížit riziko díky průměrování cen. A když budeš chtít vybrat peníze z ETF, většinou to jde jednoduše přes brokera; čekej ale na případné poplatky a že to může chvíli trvat.

Takže shrnuto: vyber si dobrého brokera, rozlož investice do několika ETF, investuj pravidelně a neboj se zkoumat a učit se za pochodu.

150 slov
1.5 minut čtení
9. 8. 2024
Roman Hlávka
Roman Hlávka

Takže, investování do ETF je fakt skvělý nápad, hlavně pro nováčky, protože ti umožní rozložit riziko. Zde je pár tipů, jak začít:

Začni tím, že si vybereš brokera. Nejdřív se podívej na různé platformy a zjisti, co nabízejí – třeba nějaké akce bez poplatků nebo nízké transakční poplatky. Dobrý broker by měl mít i jednoduché rozhraní a dobré vzdělávací materiály.

Co se týče poplatků – většina brokerů má nějaké poplatky za obchodování. Tak si to pohlídej, abys v tom nebyl zbytečně ztracený.

Pokud jde o typy ETF, můžeš začít s široce diverzifikovanými fondy, jako jsou indexové ETF sledující S&P 500 nebo MSCI World. Tím pokryješ víc sektorů a regionů. Nebo si můžeš vybrat nějaká konkrétní odvětví podle toho, co tě zajímá.

Při výběru konkrétních ETF si projdi jejich historii a výkon. Sledování trendů může pomoct, ale radši si ověř doporučení od důvěryhodných zdrojů.

Co se týče investování – pravidelné menší částky (třeba měsíčně) můžou být lepší než jednorázové velké vklady. Snižuješ tak riziko špatného načasování trhu.

Když chceš peníze vybrat z ETF, proces je obvykle jednoduchý – stačí udělat příkaz k prodeji na platformě a peníze ti přijdou na účet. Ale měj na paměti možné daňové dopady nebo poplatky.

Hlavně na to neuspěchej a pořád se uč! Je spousta online zdrojů a fór, kde se dá načerpat inspirace a zkušenosti od ostatních investorů.

219 slov
2.2 minut čtení
17. 11. 2024
Simona Coufalová
Simona Coufalová