Charts.cz/Fórum/Jaké ETF jsou teď nejpopulárnější a proč bych je měl zvážit?

Jaké ETF jsou teď nejpopulárnější a proč bych je měl zvážit?

V poslední době se čím dál tím více mluví o ETF, ale jaké jsou v současnosti ty nejpopulárnější? Zajímalo by mě, které konkrétní fondy by mohly být zajímavé pro investora, jako jsem já, který se snaží rozšířit své portfolio a hledá možnosti pro pasivní příjem. Slyšel jsem, že některé ETF mají skvělé výnosy a přitom nabízejí relativně nízkou volatilitu, což je pro mě důležité. Mohli byste mi doporučit, na co se zaměřit? Jaké sektory jsou nyní v trendu? Je dobrý nápad investovat do technologií nebo zdravotnictví? A co třeba ESG ETF, mají potenciál? Rád bych věděl víc o tom, kde hledat informace a jak posoudit, zda je dané ETF vhodné pro moji investiční strategii. Jaké faktory bych měl brát v úvahu při výběru ETF a jak se vyhnout běžným chybám? Pokud máte nějaké tipy na konkrétní fondy nebo platformy, kde je snadné začít investovat, byl bych za to moc vděčný. Díky za vaše názory!

154 slov
1.5 minut čtení
29. 9. 2024
Irena Jonášová
Irena Jonášová

Když se mluví o populárních ETF, tak teď hodně lidí dává přednost těm, které sledují S&P 500 nebo Nasdaq. Tyhle fondy jsou prostě klasika a nabízejí solidní výnosy s relativně nízkou volatilitou, což je super pro pasivní příjem. Pokud tě zajímají technologie, tak třeba Invesco QQQ, který investuje do největších technologických firem, je hodně vyhledávaný. Zdravotnictví taky není špatné – fondy jako XLV sledují akcie v tomto sektoru, který bývá stabilní i v těžších časech.

ESG ETF a jejich popularita roste, protože čím dál víc lidí chce investovat do udržitelných firem. Ale pozor, nemusí mít vždy nejlepší výnosy. Každopádně při výběru ETF bys měl koukat na náklady (nízké poplatky jsou plus), historické výkonnosti a složení portfolia. Dobrý tip je také prozkoumat platformy jako Degiro nebo Robinhood, kde to máš všechno jednodušší.

Dávej si však pozor na emocionální rozhodování a snaž se mít dlouhodobou strategii. Někteří investoři dělají chybu tím, že panikaří a prodávají po malých poklesech. Takže klid a rozvahu! Hodně štěstí s investováním!

162 slov
1.6 minut čtení
30. 1. 2025
Karel Hrdý
Karel Hrdý

Jasně, ETF jsou teď docela populární, zvlášť pro ty, co chtějí diverzifikovat a mít relativně nízkou volatilitu. Mezi nejoblíbenější patří SPDR S&P 500 ETF (SPY), který sleduje S&P 500, a je vhodný pro dlouhodobé investice. Další zajímavé jsou Vanguard Total Stock Market ETF (VTI) nebo i nějaké tematické jako ARK Innovation ETF, které se zaměřují na technologie a inovace.

Sektory jako technologie a zdravotnictví mají určitě potenciál – technologie pořád roste a zdravotnictví je stabilní s vysokým potenciálem díky stárnutí populace. ESG ETF začínají být čím dál víc v kurzu, protože lidi zajímají udržitelné investice. Můžou nabídnout slušný výnos s ohledem na společenskou odpovědnost.

Při výběru ETF koukej na náklady (nízké poplatky jsou plus), likviditu a historické výnosy. Taky si zjisti, co fond obsahuje – jestli jsou tam firmy, kterým věříš. Vyhni se chybám jako příliš rychlá rozhodnutí bez pořádného průzkumu a nesleduj jen krátkodobé trendy.

Platformy jako Degiro nebo Fio jsou dost rozšířené a jednoduché na použití pro začínající investory. Takže jestli to myslíš vážně, dej si nějaký čas na zjištění informací o těchto fondech a pak se rozhodni! Držím palce!

181 slov
1.8 minut čtení
6. 2. 2025
Zuzana Hrdličková
Zuzana Hrdličková