Charts.cz/Fórum/Jak může likvidita ovlivnit moje investice v kryptoměnách?

Jak může likvidita ovlivnit moje investice v kryptoměnách?

Přemýšlím o investování do kryptoměn a narazil jsem na termín likvidita. Vím, že likvidita je nějak spojená s tím, jak snadno se dají nakoupit nebo prodat kryptoměny, ale nejsem si jistý, jak přesně to ovlivňuje mé investice. Mám obavy, že když si koupím nějakou kryptoměnu s nízkou likviditou, mohlo by být těžké ji prodat později za dobrou cenu. Zajímalo by mě, jestli byste mohli podrobněji vysvětlit, jak likvidita funguje v tomhle světě a jaké faktory bych měl zohlednit při výběru kryptoměn k investici. Například, co se stane, když trh s určitou kryptoměnou začne klesat a likvidita se sníží? Místo toho abych prodal za slušnou cenu, mohl bych skončit s velkým ztrátou? A jak mohu zjistit, které kryptoměny mají vysokou nebo nízkou likviditu? Je tu něco konkrétního, co bych měl sledovat? A co třeba objem obchodů nebo velikost trhu? Jak moc důležité je to brát v potaz oproti jiným faktorům, jako je technologie nebo tým za projektem? Dík za pomoc!

159 slov
1.6 minut čtení
26. 5. 2024
Andrea Holušová
Andrea Holušová

Likvidita v kryptoměnách je fakt, který může fakt dost ovlivnit tvoje investice. Když se mluví o likviditě, tak jde vlastně o to, jak rychle a snadno můžeš koupit nebo prodat danou kryptoměnu bez toho, abys výrazně měnil její cenu. Když máš kryptoměnu s nízkou likviditou, tak může být dost těžký ji prodat. Můžeš narazit na problém, kdy chceš prodat a nikdo to nechce koupit, což tě nutí prodávat za horší cenu. Pokud trh klesá a likvidita se snižuje, tak si klidně můžeš skončit s velkou ztrátou, protože ti třeba nikdo nebude chtít koupit, nebo budeš muset zlevnit víc, než bys chtěl.

Když vybíráš kryptoměny, na co se dívat? Určitě sleduj objem obchodů - čím vyšší objem, tím lepší likvidita. Taky se koukni na tržní kapitalizaci - větší projekty obvykle mají lepší likviditu. A nezapomeň na reputaci burzy, kde hodláš obchodovat; některé burzy mají víc aktivní uživatelskou základnu než jiné.

Technologie a tým jsou super důležitý, ale nemůžeš podceňovat ani tu likviditu. Vezmi to jako součást celkovýho balíčku informací o investici. Když víš, že tvoje kryptoměna má dobrou likviditu, tak můžeš mít větší klid při rozhodování o nákupu nebo prodeji.

187 slov
1.9 minut čtení
7. 2. 2025
Milan Vaněk
Milan Vaněk

Likvidita je fakt, co ti může dost ovlivnit investice v kryptoměnách. V podstatě ti říká, jak snadno můžeš koupit nebo prodat nějakou kryptoměnu bez toho, aby to zásadně ovlivnilo její cenu. Když máš kryptoměnu s nízkou likviditou, tak ji třeba těžko prodáš za dobrou cenu, když trh spadne. Může se stát, že budeš muset prodávat za nižší cenu, protože prostě není tolik kupců.

Důležitý je sledovat objem obchodů a velikost trhu. Pokud vidíš, že kryptoměna má nízký objem obchodování, tak buď opatrný. To obvykle znamená, že je těžší ji prodat bez ztráty. Na druhou stranu kryptoměny s vysokou likviditou ti umožní snadněji vstupovat a vystupovat z pozic bez velkých cenových výkyvů.

Sice je důležité koukat i na technologii a tým projektu, ale likvidita by měla být taky ve hře. Když trh klesá a likvidita se stahuje, tak jsi ve zlý situaci, kde můžeš skončit s velkou ztrátou. Takže jo, určitě to ber v potaz při svých rozhodnutích.

155 slov
1.6 minut čtení
2. 2. 2025
Bedřich Rozsypal
Bedřich Rozsypal