Charts.cz/Fórum/Jak na NFT vydělávat, když jsem začátečník?

Jak na NFT vydělávat, když jsem začátečník?

Nedávno jsem se dostal k tématu NFT a celkově k digitálním aktivům, a musím říct, že mě to hrozně zaujalo. Slyšel jsem o tom, jak někteří lidé vydělávají slušné peníze na prodeji digitálních obrázků, videí a dalších unikátních věcí, které se prodávají za neuvěřitelné částky. Ale teď, když bych chtěl také proniknout do tohoto světa, jsem trochu zmatený. Může mi někdo vysvětlit, jak přesně začít s NFT a co všechno k tomu potřebuji? Jaké platformy jsou nejlepší pro začátečníka? A je pravda, že musím mít nějaký umělecký talent, abych mohl vytvářet vlastní NFT? Nebo je možné i nakupovat a prodávat cizí NFT bez toho, abych sám něco vytvářel? Zajímalo by mě také, jak se určuje hodnota NFT. Jak poznám, že je něco cenné a že se mi to vrátí? A co když investuji do něčeho a pak se cena propadne? Jak se chránit před ztrátou? Vím, že existuje spousta podvodů a falešných projektů, takže jak poznám, co je důvěryhodné? Jaké jsou nejlepší tipy na to, co sledovat nebo na co si dát pozor při obchodování s NFT? A nakonec, má smysl investovat do NFT jako začátečník, nebo bych měl raději počkat a zjistit více informací? Každá rada by mi moc pomohla.

201 slov
2 minut čtení
29. 9. 2022
Karolína Beranová
Karolína Beranová

S NFT je to fakt zajímavé, ale i dost komplikované. Když chceš začít, potřebuješ mít peněženku na kryptoměny, třeba MetaMask, a nějakou kryptoměnu, většinou Ethereu, protože většina NFT funguje na tomto blockchainu. Pak se můžeš podívat na platformy jako OpenSea nebo Rarible, kde můžeš nakupovat a prodávat NFT.

Umělecký talent není nutný. Můžeš klidně kupovat NFT od jiných autorů a pak je prodávat dál. Hodnota NFT se určuje podle poptávky, rarity a popularity umělce. To znamená, že musíš sledovat trendy, co je teď IN. Pokud investuješ do něčeho, co pak spadne, tak to je riziko. Je dobré diverzifikovat a nevsadit všechno na jednu kartu.

Pro ochranu před ztrátou doporučuji hodně výzkumu a neinvestovat víc, než si můžeš dovolit ztratit. Sleduj komunity na Twitteru nebo Discordu, tam se často dozvíš o novinkách a potenciálních podvodech. Jo a buď opatrný s projekty bez jasného plánu nebo silného týmu.

Pokud váháš, tak si klidně dej čas a zjisti víc informací. Není kam spěchat. Třeba začneš nakupovat levnější NFT a tak získáš zkušenosti bez velkých rizik.

169 slov
1.7 minut čtení
10. 4. 2023
Ludmila Vojtěchová
Ludmila Vojtěchová

Takže, co se týče NFT, tak je to fakt zajímavý svět, ale máš pravdu, je tam spousta věcí, na který si dát pozor. Když chceš začít, nejdřív si zjisti, co vlastně NFT je. Můžeš prodávat digitální umění, videa nebo i meme. Umělecký talent vůbec není nutný, můžeš klidně nakupovat a prodávat cizí NFT bez toho, abys něco sám tvořil.

Co se platforem týče, OpenSea a Rarible jsou docela populární a pro začátečníky fajn. Zaregistruj si peněženku jako MetaMask a naplň ji nějakýma kryptoměnama (většinou Ethereem), protože většina transakcí funguje na této síti.

Hodnota NFT se určuje podle poptávky a nabídky – čím víc lidí něco chce, tím víc to stojí. Ale pozor na spekulace! Když investuješ do něčeho, co pak spadne, můžeš hodně ztratit. Důležitý je udělat si pořádný průzkum, než do něčeho vložíš prachy. Zkontroluj autora a historií prodeje.

Pokud jde o podvody a falešné projekty, sleduj komunitu a jejich názory. Pokud něco vypadá příliš dobře na to, aby to byla pravda, tak to asi bude. Sledovat trendy a zkoušet se vzdělávat je určitě dobrý přístup.

Jako začátečník bych šel radši opatrně a nepouštěl do toho moc peněz hned ze začátku. Klidně si hraj s malými investicemi a uč se – svět NFT je dost dynamický. Takže jo, informuj se víc než dost a jdi na to pomalu.

215 slov
2.2 minut čtení
19. 11. 2022
Simona Coufalová
Simona Coufalová