Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do nemovitostí, když je mi 25?

Jak začít investovat do nemovitostí, když je mi 25?

Mám 25 let a přemýšlím o tom, jak bych mohl začít investovat do nemovitostí. Vím, že je to skvělý způsob, jak budovat majetek a vytvářet pasivní příjem, ale vůbec nevím, kde začít. Mým cílem je vytvořit si nějakou stabilní finanční základnu do budoucna. Chtěl bych se zeptat, co všechno bych měl zvážit předtím, než do realitních investic půjdu. Jaké jsou nejlepší způsoby financování? Mám si vzít hypotéku, nebo spíš ušetřit peníze a koupit něco za hotové? Je lepší koupit první byt na pronájem, nebo zkusit investici do komerčních prostor? Jakým způsobem bych měl hledat potenciální nemovitosti? A co se týče lokalit – jak moc je důležité vybrat správné místo? Mám nějaké tipy na to, jak postupně budovat portfolio nemovitostí? Taky bych rád věděl, jestli by pro mě bylo lepší spolupracovat s někým zkušenějším v tomto oboru, nebo se snažit všechno zvládnout sám a učit se za pochodu. Jaké jsou největší chyby, kterým bych se měl vyhnout? Byl bych vděčný za jakékoliv rady nebo zkušenosti od lidí, kteří už s investováním do nemovitostí mají nějaké zkušenosti. Děkuju moc!

177 slov
1.8 minut čtení
12. 8. 2024
Stanislav Matoušek
Stanislav Matoušek

Investování do nemovitostí je skvělý krok, ale fakt si to dobře promysli. Pokud máš nějaké úspory, můžeš začít tím, že se podíváš po malém bytě na pronájem. Hypotéka může být fajn volba, protože s ní můžeš koupit víc a rozložit riziko. Ale nezapomeň na všechny ty poplatky kolem – úroky, pojištění a tak.

Lokalita je klíčová! Zjisti si, kde se byty dobře pronajímají a jaké jsou trendy v okolí. Hledej místa, kde se plánují investice do infrastruktury, to často zvedá ceny. Co se týče komerčních prostorů, tam už to chce víc zkušeností, takže bych s tím začal pozvolna.

Myslím, že je fajn mít kolem sebe někoho zkušenějšího, kdo ti poradí – nemusíš všechno dělat sám. A vyhýbej se nudným chybám jako je špatná kalkulace nákladů nebo podceňování potřebných oprav.

Nezapomeň hodně číst a sledovat trh! Třeba i nějaké podcasty nebo videa na YouTube ti můžou pomoct dostat se do toho rychleji.

150 slov
1.5 minut čtení
8. 9. 2022
Bohumil Tichý
Bohumil Tichý

Začít investovat do nemovitostí ve 25 je super nápad! Nejprve si udělej průzkum trhu a zjisti, co se v oblasti realit vyplatí. Místo je fakt důležitý – hledáš něco v perspektivní lokalitě, kde rostou ceny, nebo na místech s dobrou poptávkou po nájmech. Co se financování týče, hypotéka je často lepší varianta než šetřit dlouho na hotovost, protože úrokové sazby můžou být výhodné a zároveň můžeš investovat dřív. Ale pozor na svoje finance – neměl bys být zadlužený až po uši.

První investici bych doporučil spíš byt na pronájem, komerční prostory jsou větší riziko a potřebuješ víc zkušeností. S hledáním nemovitostí ti můžou pomoct realitní kanceláře nebo online portály. Nezapomeň na hodně procházek po lokalitách, abys viděl, jak to tam vypadá.

Budování portfolia je o trpělivosti. Začni s jednou nemovitostí a snaž se ji dobře spravovat, pak můžeš přidat další. Pokud jsi v tom nováček, určitě se neboj spolupracovat s někým zkušenějším – ušetříš si spoustu chyb a ztrát. Hlavně se vyhni emocím při rozhodování a buď připravený na nečekané výdaje. Hodně štěstí!

171 slov
1.7 minut čtení
10. 7. 2023
Milena Buchtová
Milena Buchtová