Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do kryptoměn, když mám málo zkušeností?

Jak začít investovat do kryptoměn, když mám málo zkušeností?

Zajímám se o investování do kryptoměn, ale jsem úplný začátečník a nevím, kde začít. Na internetu je spousta informací, ale často se v nich ztrácím, protože jsou buď příliš technické nebo složité. Jaké jsou ty základní kroky, které bych měl udělat, abych se dostal do světa kryptoměn? Mám pocit, že to může být výhodné, ale zároveň mám i strach z toho, že bych mohl přijít o peníze. Jak si vybrat tu správnou platformu na obchodování? Je lepší začít s nějakými známými kryptoměnami jako Bitcoin nebo Ethereum, nebo bych měl zkusit investovat do méně známých alternativ? A co peněženky? Jak fungují a jakou bych měl zvolit? Taktéž mě zajímá, jestli existují nějaké tipy na to, jak minimalizovat rizika při investování do kryptoměn. Jaké informace bych měl sledovat a na co si dát pozor? Vím, že trh s kryptoměnami je velmi volatilní a občas se cítím zmatený tím, jak rychle se věci mění. Chci mít jistotu, že dělám správná rozhodnutí. Kdo mi může poradit, nebo kde najdu spolehlivé zdroje informací? Je vůbec možné začít s malým obnosem peněz, když chci investovat dlouhodobě? A co NFT? Má smysl se i tomu věnovat hned na začátku? Děkuji za jakoukoli radu alebo tipy!

198 slov
2 minut čtení
10. 8. 2022
Stanislav Matoušek
Stanislav Matoušek

Investování do kryptoměn pro nováčky může být trochu zastrašující, ale není to tak složité. První krok je vybrat si spolehlivou burzu, kde můžeš obchodovat. Dobrý start je třeba Coinbase nebo Binance, mají uživatelsky přívětivé rozhraní a hodně návodů. Doporučuje se začít s hlavními měnami jako Bitcoin nebo Ethereum, protože jsou stabilnější a méně rizikové než altcoiny.

Pak si pořiď kryptoměnovou peněženku. Můžeš zvolit software peněženku (např. Exodus) nebo hardwarovou (jako Trezor), která je bezpečnější pro dlouhodobé držení.

Co se týče rizik, diversifikuj své investice a nesázej vše na jednu kartu. Sleduj trh a novinky, existují různé weby a kanály na YouTube, kde můžeš najít spolehlivé informace.

Začít můžeš i s malým obnosem, důležité je být trpělivý a nepanikařit při krátkodobých výkyvech. NFT jsou hodně trendy, ale pro začátek bych se soustředil na klasické kryptoměny než na umění nebo sběratelské kousky.

Pamatuj, že trh je dost volatilní, takže si dej pozor na to, co děláš a nenechej se unést emocemi.

160 slov
1.6 minut čtení
2. 5. 2024
Denisa Krausová
Denisa Krausová

Když se chceš pustit do investování do kryptoměn, tak začni tím, že se pořádně vzděláš. Zkus si přečíst nějaké základní články nebo sledovat videa, co vysvětlují, jak kryptoměny fungují. Zjisti, co je blockchain, jak fungují peněženky a co to znamená, když říkají "HODL".

Pak si vyber platformu pro obchodování – oblíbený je třeba Coinbase nebo Binance. Ty mají uživatelsky přívětivé rozhraní a nabízí spoustu známějších měn jako Bitcoin nebo Ethereum. Začni s nimi, protože jsou stabilnější než ty menší altcoiny. Můžeš začít klidně s malým obnosem, třeba 1000 Kč – většina burz ti dovolí investovat i po částech, takže nemusíš kupovat celý Bitcoin.

Potom se podívej na peněženky. Na začátek můžeš použít online peněženku, ale pro větší částky je lepší mít hardwarovou peněženku jako Ledger nebo Trezor, to ti umožní lépe zabezpečit tvoje kryptoměny.

Riziko sice nikdy úplně nezmizí, ale můžeš ho minimalizovat tím, že nebudeš investovat všechny peníze najednou a budeš sledovat trh. Snaž se o diversifikaci portfolia a nezapomeň na dlouhodobý pohled.

Co se týče NFT, na to se můžeš podívat později, až získáš víc zkušeností. Je toho spousta k prozkoumání a trh je dost volatilní, takže buď opatrný a neinvestuj do něčeho, čemu nerozumíš. Sleduj zprávy a komunity jako Reddit nebo Twitter pro aktuální informace.

205 slov
2.1 minut čtení
16. 5. 2024
Denisa Zichová
Denisa Zichová