Charts.cz/Fórum/Které dluhopisy jsou méně rizikové, státní nebo korporátní?

Které dluhopisy jsou méně rizikové, státní nebo korporátní?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s rizikem při investování do dluhopisů. Slyšel jsem, že státní dluhopisy jsou obecně považovány za bezpečnější alternativu, ale mám pocit, že i korporátní dluhopisy mohou mít své výhody. Jaké faktory by měly hrát roli při rozhodování mezi těmito dvěma typy dluhopisů? Je pravda, že státní dluhopisy mají nižší úrokové sazby a větší stabilitu, protože je garantuje stát? Na druhou stranu, korporátní dluhopisy nabízejí vyšší výnosy, ale zároveň s sebou nesou větší riziko, třeba v případě bankrotu firmy. Jak to vidíte vy? Měli bychom se více orientovat na státní dluhopisy jako na bezpečné investice, nebo se nebát zkusit i korporátní varianty pro potenciálně vyšší výnosy? Jaké máte zkušenosti s těmito druhy investic a jaké doporučení byste mi dali jako začátečníkovi?“} Tags: Investice, dluhopisy, státní vs. korporátní, riziko, výnosy.

138 slov
1.4 minut čtení
4. 4. 2023
Renata Škodová
Renata Škodová

Takže, co se týče rizika dluhopisů, máš pravdu, státní dluhopisy jsou většinou považovány za bezpečnější volbu. Stát je zpravidla solidní dlužník, takže u nich je menší šance na default. Navíc mají nižší úrokové sazby, což odráží to menší riziko. Na druhou stranu, korporátní dluhopisy můžou nabízet vyšší výnosy, ale tady už hraje roli zdraví firmy. Když se podíváš na velké a stabilní korporace, tak tam je riziko menší než u malých firem. Ale pokud firma zkrachuje, tak si s dluhopisy můžeš hodně naběhnout. Jako začátečník bych doporučil poměr mezi oběma typy. Třeba začít s více státními a postupně přidávat korporátní dluhopisy na vyvážení rizika a výnosu. To ti dá větší flexibilitu a šanci na zisk bez přílišného stresu.

118 slov
1.2 minut čtení
26. 11. 2022
Marcela Marešová
Marcela Marešová

Takže, když se na to podíváš, státní dluhopisy jsou fakt bezpečnější. Je to proto, že je zaručuje stát, takže ti pravděpodobně nezkrachuje. Na druhou stranu, korporátní dluhopisy můžou nabídnout víc peněz, ale taky jdou ruku v ruce s větším rizikem. Když firma zkrachuje, tak můžeš o prachy přijet. Takže pokud chceš jistotu, státní dluhopisy jsou jasná volba. Ale pokud máš chuť riskovat pro větší výnosy, tak si můžeš zkusit i ty korporátní. Rozhodně se ale dívej na ratingy a finanční zdraví firem, do kterých chceš investovat. Pro začátečníka bych asi doporučil radši začít se státními a pak zkusit i korporátní, jak budeš mít víc zkušeností.

105 slov
1.1 minut čtení
2. 9. 2022
Jaroslav Odehnal
Jaroslav Odehnal