Charts.cz/Fórum/Jak se držet plánu při investování do ETF a nezpanikařit během poklesu trhu?

Jak se držet plánu při investování do ETF a nezpanikařit během poklesu trhu?

Investování do ETF se stává čím dál tím více populární, ale jakmile se trhy začnou hýbat dolů, je snadné podlehnout panice. Mám otázku pro všechny, kdo s tím mají zkušenosti – jak se vlastně držet svého investičního plánu, když vidíme, že ceny akcií klesají? Jaké strategie nebo myšlenky vám pomáhají udržet klid a věřit v dlouhodobé strategie? Je přece jasné, že trhy mají své výkyvy a poklesy jsou součástí hry, ale co dělat v těch momentech, kdy emoce mohou převládnout nad rozumem? Jak se vyrovnat s obavami o ztrátu hodnoty investic v krátkodobém horizontu a nezapomenout na to, proč jsme do ETF investovali na prvním místě? Myslím si, že hodně lidí by ocenilo tipy na to, jak plánovat nákupy v takových obdobích – třeba jestli je lepší dodržovat pravidelný investiční plán i při poklesech nebo jestli je lepší počkat na stabilizaci trhu? Jaké máte zkušenosti s dodržováním disciplíny při investování a co vás motivuje k tomu nevzdávat to ani během těžších časů na trzích?

164 slov
1.6 minut čtení
14. 12. 2022
Jana Tomanová
Jana Tomanová

Když trh klesá, je to fakt těžký a emoce hrajou velkou roli. Já se snažím dodržovat svůj plán a nepodlehnout panice tím, že si připomínám, proč jsem do ETF investoval – hlavně kvůli dlouhodobému růstu. Dobrý je mít nastavený pravidelný investiční plán, třeba měsíční nákupy. To mi pomáhá nekoukat na krátkodobé výkyvy. Když ceny klesají, vlastně mohu nakupovat levněji, což je pro mě příležitost. Zkouším se soustředit na fundamenty a ne na cenový grafy. Taky je fajn mít nějaké rezervy na horší časy, abych nemusel panikařit a prodávat v nevhodnou chvíli. Mě osobně motivuje myšlenka, že trhy se historicky vždy vzpamatovaly, takže pokud mám čas a nervy, tak to většinou vydržím. Každopádně se snažím být trpělivý a nevzdávat to, je to maraton, ne sprint.

124 slov
1.2 minut čtení
30. 11. 2024
Nikola Havlíčková
Nikola Havlíčková

Je to fakt těžký, když vidíš, jak ti portfolio padá, ale pár věcí mi pomohlo. Hlavně si připomínat, proč jsem do ETF investoval – dlouhodobě a ne na rychlé zisky. Když trhy klesají, je fajn mít v hlavě plán a dodržet ho. Mám nastavený pravidelný investiční plán, takže když ceny padají, spíš dokupuju, než abych panikařil. To mi přijde jako nejlepší způsob, jak se udržet v klidu.

Pokud jde o emoce, tak prostě vzít si pauzu od sledování trhu. Přestat kontrolovat ceny každý den, to dost pomůže. A taky je dobrý mít jasně dané cíle – víš, na co šetříš a proč to děláš. Když jsi v tom dlouhodobě a víš, že poklesy jsou normální, tak se líp vyrovnáváš s těma obavama.

A když mám pocit, že už je to moc (třeba když slyším špatné zprávy), tak se snažím si připomenout historický vývoj trhů – většinou se vždycky vzpamatují. Takže ano, držet se plánu a mít jasno v cílech je klíčový.

160 slov
1.6 minut čtení
30. 11. 2024
Renata Bartošová
Renata Bartošová