Charts.cz/Fórum/Má cenu investovat do startupů v oblasti AI?

Má cenu investovat do startupů v oblasti AI?

Přemýšlím o tom, jaké možnosti investování se dnes nabízejí, a jedna oblast, která mě opravdu zaujala, jsou startupy zaměřené na umělou inteligenci. Čtu o tom, jak rychle se tento sektor vyvíjí a jaké příležitosti to přináší pro investory. Jenže zároveň mám obavy, že to může být jen další bublina, která praskne. Jak moc je vlastně možné vydělat na investicích do takových startupů? Vím, že některé firmy už teď vyvíjejí technologie, které mají potenciál změnit naše životy a podnikání, ale je to dostatečně stabilní pro investice? Mám také strach z rizika – kolik startupů opravdu uspěje a kolik jich skončí neúspěchem? Jaký je nejlepší způsob, jak zjistit, které projekty mají reálný potenciál a které jsou jen hype? A co třeba návratnost investice? Jak dlouho trvá, než se může investor dočkat nějakých výsledků? Přemýšlel jsem i o diversifikaci portfolia – je rozumné vsadit na více startupů najednou nebo se soustředit na jeden slibný projekt? Také mě zajímá, jestli někdo z vás má zkušenosti s investováním do AI startupů a co byste doporučili těm, kdo o tom přemýšlí? Myslíte si, že teď je správný čas vstoupit do tohoto odvětví, nebo by bylo lepší počkat na stabilnější období? Děkuji za názory!

197 slov
2 minut čtení
30. 3. 2022
Tomáš Toman
Tomáš Toman

Investice do AI startupů rozhodně mají potenciál, ale je to dost risky. Všichni víme, jak se takový trh vyvíjí a kolik hype kolem toho je. Spousta startupů neuspěje a je pravda, že i ty, co vypadají slibně, mohou zklamat. Pokud uvažuješ o investování, určitě bys měl diversifikovat – vsadit na víc projektů místo jednoho. Tak si snížíš riziko. Co se týče návratnosti, může to trvat roky, než se něco vrátí, takže buď připravený na dlouhé čekání. Zkus si udělat pořádný průzkum, sleduj trendy v AI a zkoumej tým za projektem. Je dobré mít nějaké znalosti o tom, co dělají a jaký mají plán do budoucna. Kdy je ten správný čas? Těžko říct, ale pokud vidíš solidní projekt s reálným potenciálem, proč ne. Ale buď opatrný a nezapomeň na to riziko.

130 slov
1.3 minut čtení
27. 5. 2024
Kristýna Bečková
Kristýna Bečková

Investice do startupů v AI může být docela vzrušující, ale taky dost riskantní. Ten sektor se hrozně rychle mění a je pravda, že některé firmy mají fakt potenciál. Jenže většina startupů končí neúspěchem, takže je dobrý mít na paměti, že to může být jako loterie. Co se týče návratnosti, většinou to trvá roky, než začnou přicházet nějaké zisky. Rozhodně bych doporučil diversifikaci, protože vsadit všechno na jeden projekt může být dost riskantní. Lepší je rozložit investice mezi víc startupů, aby ses pojistil. Zjistit, co má smysl a co je jen hype, není jednoduchý, chce to čas a hodně sledovat trendy a výsledky trhu. Teďka je možná dobrý čas vstoupit, když je na trhu taková konkurence a spousta inovací, ale zase nelze zapomínat na ty rizika. Takže pokud máš pocit, že rozumíš tomu, co děláš a máš dobrý cit pro výběr projektů, tak do toho jdi. Jinak bych radši počkal.

149 slov
1.5 minut čtení
20. 8. 2023
Kateřina Moravcová
Kateřina Moravcová