Proč bych měl diverzifikovat své investice?
Investování je dneska hodně populární téma a už jsem se nad tím zamýšlel, proč je vlastně tak důležité diverzifikovat své investice. Mám pocit, že spousta lidí má tendenci vkládat všechny své peníze do jedné akcie nebo do jednoho typu investice, třeba do kryptoměn, ale co když se něco pokazí? Vždyť trhy jsou tak nepředvídatelné a viděli jsme, jak rychle se může situace změnit, třeba když nějaká firma zkrachuje nebo když se na trhu objeví nový trend, kterému nikdo nečekal. Jak vlastně funguje ta idea, že když rozložím své investice do různých oblastí jako jsou akcie, nemovitosti, dluhopisy nebo dokonce i alternativní investice jako NFT, tak tím snižuju riziko? Může to opravdu pomoct vyhnout se ztrátám? Chtěl bych vědět, jestli to znamená, že když jedna investice klesne na hodnotě, ostatní mi mohou stále přinášet zisk a tím pádem celkově neztratím tolik. Je to vůbec možné? A jaký by měl být správný poměr mezi různými typy investic, abych měl co největší šanci na úspěch? Jsou nějaké osvědčené strategie pro diverzifikaci nebo se to liší podle toho, jaký mám cíl - jestli chci rychlý zisk nebo spíš dlouhodobý pasivní příjem? Může mi někdo vysvětlit i to, jakým způsobem můžu zjistit, co by mělo tvořit mou diverzifikovanou investiční strategii? Jak si mám vybrat ty správné oblasti a jak často bych měl svoji strategii přehodnocovat? Rád bych slyšel názory zkušenějších investorů.