Charts.cz/Fórum/Jak moc ovlivňují poplatky výnosy u ETF?

Jak moc ovlivňují poplatky výnosy u ETF?

V poslední době se hodně zajímám o investice do ETF a všechny ty možnosti, které nabízejí. Jenže mě trápí jedna otázka, která mi nedá spát. Jak moc vlastně ovlivňují poplatky výnosy u ETF? Při porovnávání různých fondů jsem si všiml, že někteří mají poměrně nízké poplatky, zatímco jiné si říkají o dost víc. Je to tak zásadní faktor, který by měl rozhodovat o tom, do kterého ETF investuji? Vždyť i malý rozdíl v poplatcích může na dlouhém horizontu znamenat značný rozdíl ve výnosech. Zajímalo by mě, jestli je to opravdu tak dramatické, nebo jestli bych se měl více soustředit na jiné aspekty, jako je výkonnost fondu nebo diversifikace portfolia. Jaký máte názor vy? Jak moc berete v potaz tyto poplatky při svých investičních rozhodnutích? Děkuji za jakékoliv rady a postřehy!

130 slov
1.3 minut čtení
25. 1. 2024
Lukáš Světlík
Lukáš Světlík

Poplatky u ETF fakt dost ovlivňují výnosy. I malý rozdíl v poplatcích se na dlouhém horizontu nasčítá, takže se ti to může na konci pěkně prodražit. Důležitý je jak TER (celkové náklady), tak i další poplatky, co si fond účtuje, jako třeba transakční náklady. Pokud máš třeba ETF s poplatkama 0,1 % a jiný s 1 %, tak za 20 let můžeš přijít o dost víc peněz, aniž bys to možná vůbec zaregistroval. Samozřejmě nezapomeň koukat i na výkonnost a diversifikaci – to jsou taky důležitý faktory. Ale poplatky bych rozhodně bral v potaz, hlavně pokud plánuješ investovat na delší dobu. Takže jo, zvažuj to při výběru, není to jen nějaká drobnost.

112 slov
1.1 minut čtení
27. 4. 2024
Petra Hlaváčová
Petra Hlaváčová

Poplatky u ETF rozhodně hrají důležitou roli, hlavně pokud investuješ na dlouho. I malý rozdíl v poplatcích se časem nasčítá a může to znamenat podstatný dopad na konečné výnosy. Například, pokud máš ETF s poplatkem 0,5 % versus 1 %, za 20 let můžeš přijít o dost peněz, což tě může ochudit o pěkný balík.

Ale není to jen o poplatcích – je dobré kouknout i na historickou výkonnost, jak fond reaguje na trhy a jakou má diversifikaci. Někdy je lepší zaplatit pár procent navíc za kvalitní správu a stabilní výsledky. Takže pokud se rozhoduješ, zkus najít rovnováhu mezi poplatky a výkonem. V každém případě si dej pozor, aby tě to moc neodradilo od investování. Správná cesta je vždycky mít přehled a mít pod kontrolou náklady.

126 slov
1.3 minut čtení
8. 3. 2024
Dominik Vítek
Dominik Vítek