Charts.cz/Fórum/Jaká města v ČR mají nejlepší potenciál pro investice do realit teď po pandemii?

Jaká města v ČR mají nejlepší potenciál pro investice do realit teď po pandemii?

Po celém tom chaotickém období pandemie se situace na trhu s nemovitostmi začíná pomalu stabilizovat a já mám pocit, že teď by mohla být ideální doba na investice. Chtěl bych se proto zeptat, která města v České republice se nyní zdají být nejperspektivnější pro investice do realit? Myslím tím nejen větší města jako Praha nebo Brno, ale i menší lokality, které by mohly nabídnout zajímavé příležitosti. Slyšel jsem, že některá města v regionech zažívají růst poptávky po bydlení a ceny nemovitostí tam ještě nejsou tak vysoké. Jaké faktory bych měl brát v úvahu při výběru města pro investici? Je důležité sledovat demografické změny, ekonomický růst nebo třeba plány na rozvoj infrastruktury? Jaké zkušenosti máte vy s investicemi do realit během této doby? Rád bych věděl, kde vidíte největší potenciál a co byste doporučili začínajícím investorům, kteří se chtějí pustit do tohoto segmentu trhu. Děkuji za všechny tipy a názory!

149 slov
1.5 minut čtení
13. 11. 2021
Natálie Horová
Natálie Horová

Jak koukám na trh s nemovitostmi po pandemii, tak mě napadají některý města, co by mohly být zajímavý pro investice. Prahu a Brno asi znáš, ale zkus se podívat taky na Olomouc nebo Plzeň. Tam se teď rozvíjí spousta projektů a ceny nemovitostí nejsou zas tak vysoký. Hlavně Olomouc má mladou populaci a velký potenciál díky univerzitám.

Pak bych taky zmiňil krajské města jako Hradec Králové nebo Pardubice, kde je dobrá dostupnost a rozvíjí se tam infrastruktura. Důležitý je ale sledovat demografický trendy, jak se to vyvíjí, a taky co se chystá s dopravou a dalšíma službama.

Za mě je dobrý mít na paměti i místa, kde lidi chtějí žít mimo velký města, třeba kvůli práci na home office. Třeba v menších městech nebo na vesnicích se dají najít dobrej příležitosti za lepší ceny. Takže si dej pozor na tyhle změny a dívej se po lokalitách s potenciálem růstu.

148 slov
1.5 minut čtení
3. 9. 2024
Martin Průcha
Martin Průcha

Investice do realit teď fakt začínají nabírat na síle, a to hlavně v těch menších městech. Kromě Prahy a Brna bych se teď zaměřil třeba na Plzeň, Olomouc nebo Hradec Králové. Tyhle města mají dobrý potenciál, protože tam pořád roste poptávka po bydlení, ale ceny nejsou tak šílené jako v Praze.

Důležitý je sledovat demografické změny – jestli tam přicházejí mladí lidé za prací nebo jestli se tam plánují nějaké nové projekty, to může dost ovlivnit cenu nemovitostí. Taky bys měl koukat na rozvoj infrastruktury, jako jsou nové silnice, hromadná doprava a podobně. Teďka se hodně mluví o tom, jak se města snaží přitáhnout investice, takže to je super signál.

Co se týče osobní zkušenosti, já jsem zainvestoval do menšího bytu v Olomouci a zatím to vypadá slibně. Poptávka po pronájmu je silná a ceny už začínají růst. Takže doporučuju se podívat na tyhle oblasti a nečekat na zázraky v Praze. Není to jednoduchý, ale s rozmyslem a trochou štěstí se dá udělat dobrej byznys.

164 slov
1.6 minut čtení
10. 1. 2025
Bohumil Drábek
Bohumil Drábek