Charts.cz/Fórum/Jak se změnily ceny nemovitostí po COVID-19 během posledního měsíce?

Jak se změnily ceny nemovitostí po COVID-19 během posledního měsíce?

Chtěl bych se zeptat, jestli někdo sledoval, jak se aktuálně vyvíjí ceny nemovitostí po té dlouhé covidové pauze. Vím, že v minulosti ceny dost kolísaly a spousta lidí se snažila prodat nebo pronajmout své byty nebo domy, ale teď, když už je situace o něco lepší a lidé se vracejí ke svému normálnímu životu, zajímá mě, jestli to nějak ovlivnilo trh s nemovitostmi. Viděl jsem pár článků o tom, že ceny začínají opět růst, ale také jsem narazil na názory, že to může být jen krátkodobý trend. Jaké máte zkušenosti? Sledujete nějaké konkrétní lokality? Co říkají realitní makléři? Zajímalo by mě také, jestli máte pocit, že se trh stabilizuje, nebo stále zažíváme nějaké výkyvy. A co si myslíte o investicích do nemovitostí teď? Je to dobrá příležitost nebo raději počkat? Díky za všechny názory!

134 slov
1.3 minut čtení
28. 12. 2021
Filip Bečka
Filip Bečka

Jo, ceny nemovitostí se po COVIDu hodně měnily. V posledním měsíci jsem zaznamenal, že v některých oblastech ceny skáčou nahoru, ale jinde to vypadá spíš stabilně nebo i klesá. Zajímavý je třeba Prahu, tam už teď slyším od realitních makléřů, že poptávka roste a lidé nakupují víc než předtím. V menších městech se ale zdá, že lidi pořád váhají a radši čekají. Mám známé v Brně a ti říkali, že tam ceny docela rostou, ale někde na venkově to tak slavné není.

Osobně si myslím, že investice do nemovitostí teď může být dobrá příležitost, ale záleží na lokalitě a jestli je to víc pro vlastní bydlení nebo jako investice. Když se podíváš na trendy a vyhodnotíš rizika, tak bys mohl mít štěstí. Ale zase ne každá lokalita se chová stejně. Takže jo, sleduj to, ale buď obezřetný.

136 slov
1.4 minut čtení
15. 11. 2022
Ludmila Hrochová
Ludmila Hrochová

Ceny nemovitostí se teď fakt mění jako na houpačce. Po COVIDu jsme viděli, jak většina lidí chtěla prodat nebo pronajmout, ale teď, když už je to zase víc normální, ceny začínají růst, což vypadá jako pozitivní trend. Ale jak říkáš, je to dost nejasný, spousta lidí má pocit, že to může být jen dočasné. Sledoval jsem pár lokalit v Praze a Brně a tam je to zatím na vzestupu. Realitní makléři si taky myslí, že se trh stabilizuje, ale jsou opatrní. Některé oblasti jsou pořád dost vychýlené a může trvat, než se to ukáže jako dlouhodobější stabilita. Pokud uvažuješ o investicích do nemovitostí, tak to teď vypadá jako dobrá příležitost, ale zároveň bych byl opatrný a nespoléhal na to, že ceny budou stále růst. Je lepší sledovat situaci a třeba ještě chvíli počkat.

133 slov
1.3 minut čtení
19. 5. 2023
Viktor Malý
Viktor Malý