Charts.cz/Fórum/Můžu teď koupit nemovitost, když ceny pořád rostou?

Můžu teď koupit nemovitost, když ceny pořád rostou?

Tak se mi to pořád honí hlavou a nevím, co si o tom myslet. Teď je ta situace s nemovitostmi dost zvláštní, ceny šroubují nahoru, jako by snad ani neměly zastavit. Všude kolem slyším lidi, jak říkají, že je teď nejlepší čas investovat do realit. Na jedné straně se říká, že je lepší koupit dřív, než ceny vzrostou ještě víc, a na druhé straně mám pocit, že je to už přehnané a že bych měl počkat na případný pokles. To mě přivádí k otázce - jestli teď vydat všechny úspory na koupi bytu nebo domu? Co když se situace zhorší a já skončím s nemovitostí, jejíž hodnota klesne? Jak se vlastně určuje cena nemovitostí? Proč furt rostou? Jsou to spekulativní investice nebo se opravdu vyplatí investovat do nemovitostí jako do stabilního aktiva? Jak moc se trh liší podle lokalit? Je lepší koupit něco menšího v centru města nebo větší na okraji? A co hypotéky - teď jsou úrokové sazby taky dost vysoké nebo se to může změnit? Jak bych měl vůbec přemýšlet o financování? Co si myslíte o tomhle celém? Dělám dobře, když uvažuju o koupi nemovitosti teď, nebo byste mi radili počkat a sledovat situaci?

196 slov
2 minut čtení
21. 10. 2023
Daniela Kubíková
Daniela Kubíková

Koupě nemovitosti teď může být risk, hlavně když ceny stále rostou a úrokové sazby hypoték jsou taky nahoře. Může se stát, že teď koupíš a za pár měsíců nebo let ti hodnota klesne. Záleží na lokalitě – v centru města můžeš mít menší byt, ale větší na okraji za stejný prachy. Někde ceny fakt rostou kvůli poptávce, jinde je to spekulace. Vždycky je dobrý mít plán B, třeba počkat, jestli se situace nezmění. Zvaž taky, jak moc chceš investovat a co si můžeš dovolit. Možná je lepší zkusit vyjednávat nebo hledat alternativy než jít hned do všeho. Hypotéky teď nejsou zrovna výhodný, tak to chce rozmyslet. Radši si dej chvilku a sleduj trh.

113 slov
1.1 minut čtení
5. 1. 2025
Václav Kratochvíl
Václav Kratochvíl

Tak to je fakt těžká otázka. Ceny nemovitostí rostou už dlouho, a mnozí říkají, že teď je nejlepší čas investovat, ale je to dost riskantní. Na jedné straně můžeš mít strach, že ceny půjdou ještě výš a ty pak zaplatíš víc, ale na druhou stranu, pokud počkáš, můžeš narazit na pokles a pak se ti ta investice prodraží. Když se podíváš na lokalitu, tak to hraje obrovskou roli – centrum města má sice vyšší ceny, ale zase tam máš víc možností pronájmu. Na okraji je větší byt za méně peněz, ale taky se tam může hůř prodávat. Hypotéky jsou teď drahý, úrokové sazby jsou vysoký, což ti zvyšuje náklady. Takže je potřeba si dobře spočítat, co si můžeš dovolit. Pokud jsi v tomhle ohledu v pohodě a nemáš strach z rizika, tak možná nečekej a kupuj, jinak bych počkal a sledoval situaci.

142 slov
1.4 minut čtení
1. 1. 2025
Pavla Vašková
Pavla Vašková