Charts.cz/Fórum/Kde najdu informace o dividendových výnosech na akcích?

Kde najdu informace o dividendových výnosech na akcích?

Zajímalo by mě, jaké jsou nejlepší zdroje informací o dividendových výnosech na akcích. Slyšel jsem o tom, že je důležité mít přehled o tom, jaké akcie vyplácí dividendy a jaký mají výnos, abych mohl činit lepší investiční rozhodnutí. Existují nějaké webové stránky nebo aplikace, kde bych mohl snadno najít aktuální údaje o dividendových akciích? Mám na mysli něco, co by mi poskytlo nejen čísla, ale i analýzu a srovnání různých společností. Jaké faktory bych měl brát v úvahu při posuzování dividendových výnosů? Je dobré hledat firmy s vysokým výnosem, nebo se mám spíš zaměřit na stabilitu a historii vyplácení dividend? A co takové věci jako poměr vyplácení dividendy a jak moc to ovlivňuje celkovou atraktivitu akcie? Pokud máte nějaké tipy na konkrétní akcie, které by mohly být zajímavé z pohledu dividendového výnosu, budu rád za každou radu. Díky!

138 slov
1.4 minut čtení
21. 9. 2024
Emil Košťál
Emil Košťál

Existuje spousta dobrých zdrojů, kde můžeš najít info o dividendových výnosech. Zkus třeba Yahoo Finance nebo Google Finance, tam najdeš aktuální dividendy a výnosy akcií. Další užitečné weby jsou Seeking Alpha nebo Dividend.com, kde mají i analýzy a porovnání firem. Vždycky se koukej na historii vyplácení dividend, stabilita je důležitá. Vysoký výnos může vypadat lákavě, ale někdy to znamená riziko; lepší je hledat firmy, co mají solidní a stabilní dividendy. Podívej se taky na poměr vyplácení dividendy – nízký poměr obvykle znamená, že firma má prostor na další růst dividend. Pokud chceš nějaké tipy na akcie, tak třeba Johnson & Johnson nebo Procter & Gamble bývají dobré volby z pohledu dividend. Ale vždycky si to prozkoumej sám, to je nejdůležitější.

120 slov
1.2 minut čtení
18. 5. 2024
Dana Pernicová
Dana Pernicová

Jasně, info o dividendách se dá najít na pár místech. Zkus třeba Yahoo Finance nebo Google Finance, tam si můžeš vyhledat konkrétní akcie a hned vidíš, jaký mají dividendový výnos. Další dobrý zdroj je Dividend.com, kde jsou i analýzy a srovnání. Pokud hledáš něco víc pokročilého, Morningstar je super, ale je to placený.

Při zkoumání dividendových výnosů se určitě dívej na historii vyplácení dividend. Firmy, co pravidelně zvyšují dividendu, bývají stabilnější. A jo, vysoký výnos může vypadat lákavě, ale někdy to může značit problémy, takže fakt koukej na ten poměr vyplácení - to ti řekne, kolik společnosti zisků vlastně vyplácí jako dividendy.

A k těm tipům na akcie - třeba společnosti jako Johnson & Johnson nebo Procter & Gamble mají slušnou historii v dividendech a stabilní výnosy. Ale samozřejmě, než investuješ, pořádně si to nastuduj.

135 slov
1.4 minut čtení
4. 12. 2024
Ludmila Karásková
Ludmila Karásková