Charts.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi penny akciemi a tradičními akciemi?

Jaký je rozdíl mezi penny akciemi a tradičními akciemi?

Zajímalo by mě, jak se vlastně liší penny akcie od těch klasických, co běžně známe. Slyšel jsem, že penny akcie jsou ty, které mají cenu nižší než dolar, což mi přijde jako dost málo, ale co to vlastně znamená pro investory? Jsou většinou rizikovější než tradiční akcie nebo mají nějaké výhody? A co likvidita? Myslím, že s penny akciemi se může hůř obchodovat, ale nevím proč. Jaké jsou také možnosti zisku u těchto akcií ve srovnání s těmi, co jsou na burze? Zaujalo by mě, jestli je pravda, že penny akcie mohou přinést velké zisky za krátkou dobu, ale i velké ztráty. Jaký je tedy ten hlavní rozdíl z pohledu investora? Měli bychom se jim vyhýbat, nebo naopak zvážit jejich zařazení do portfolia? Co všechno bych měl brát v úvahu při rozhodování mezi těmito dvěma typy akcií?

137 slov
1.4 minut čtení
31. 12. 2023
Šárka Marková
Šárka Marková

No, tak penny akcie jsou fakt jiná liga než ty tradiční. Jak říkáš, většinou mají cenu pod dolar, ale to není všechno. Často se obchodují na méně regulovaných trzích, což znamená, že může být víc podvodů a manipulací. Mnoho z nich je od firem, co nemají velkou historii nebo stabilitu. Takže riziko je tady fakt vysoký.

Likvidita je taky problém – to znamená, že je může být těžší prodat bez ztráty hodnoty, protože není tolik investorů ochotných je koupit. Když se ti podaří najít nějakou penny akcii, co vyletí, můžeš udělat fajn prachy za krátký čas, ale zároveň můžeš hodně ztratit. To je taková ta klasická hra na ruskou ruletu.

Pokud jde o zisky, tak jo, je pravda, že penny akcie občas udělají nečekaný skoky a lidi na tom slušně vydělají, ale většina z nich skončí v propadlišti dějin. Takže v zásadě – pokud jsi ochotný riskovat a máš dobrý nos na firmy, co by mohly vyrůst, můžeš to zkusit. Ale pro většinu investorů jsou tradiční akcie bezpečnější volba. Měli bysme být obezřetní a mít dobrý plán, než do toho skočíme.

181 slov
1.8 minut čtení
17. 3. 2024
Karolína Zachová
Karolína Zachová

Penny akcie jsou většinou akcie, co se obchodují za méně než dolar, ale někdy i do pěti dolarů. Hlavní rozdíl je v tom, že tyhle akcie jsou většinou spojeny s menšími a méně známými firmami, což znamená větší riziko. Často nemají takovou stabilitu jako tradiční akcie větších společností. Co se týče likvidity, tak s penny akciemi může být problém, protože nejsou tak aktivně obchodovány. To znamená, že můžeš mít potíže je prodat nebo koupit v dostatečné množství bez výrazného ovlivnění ceny.

Ziskovost je tu fakticky proměnlivá. Můžeš narazit na akcie, které vyletí nahoru a ty uděláš slušný profit, ale na druhou stranu můžeš taky ztratit dost peněz, protože trh s penny akciemi je velmi volatilní. Vždycky bych doporučil důkladně prozkoumat firmu a její finanční zdraví před investicí.

Jestli se jim vyhnout nebo ne? Záleží na tvé toleranci k riziku a jak moc se chceš angažovat ve sledování těchto investic. Někteří lidé v tom vidí příležitost k velkým ziskům, jiní se radši drží klasických akcií s menším rizikem.

167 slov
1.7 minut čtení
4. 6. 2024
Marie Charvátová
Marie Charvátová