Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, které penny akcie jsou momentálně hodně podhodnocené?

Jak zjistit, které penny akcie jsou momentálně hodně podhodnocené?

Zajímalo by mě, jakým způsobem se dá zjistit, které penny akcie jsou teď fakt podhodnocené. Slyšel jsem o různých metodách analýzy, ale pořád nevím, na co všechno se zaměřit. Jaké ukazatele bych měl sledovat? A má smysl koukat na historické ceny, nebo je lepší dívat se na aktuální trendy a novinky ve firmách? Jak moc důležité jsou třeba finanční výkazy nebo zprávy o firmě? Někdo mi říkal, že je dobré sledovat i objem obchodů a jestli je o danou akcii zájem, ale nejsem si jistý, jak to správně interpretovat. Myslíte, že by bylo fajn podívat se na doporučení analytiků nebo spíš spolehnout na vlastní intuici? A co třeba sociální média nebo investiční fóra? Mám pocit, že tam se také dají najít zajímavé tipy. Ještě bych rád věděl, jestli se vyplatí sledovat určité sektory nebo odvětví, které jsou teď populární. Můžete mi poradit, co všechno brát v úvahu při hledání těchto akcií a jak si udělat vlastní strategii? Díky moc za rady!

161 slov
1.6 minut čtení
12. 9. 2024
Petra Pokorná
Petra Pokorná

Penny akcie jsou dost riskantní, ale když se hledá, co je podhodnocené, můžeš zkusit pár základních věcí. Hlavní jsou finanční výkazy – sleduj příjmy, ziskovost a dluhy. Pokud firma má slušný cash flow a není zadlužená, to je dobré znamení. Pak se podívej na P/E poměr, čím nižší tím líp, ale u penny akcií to může být ošidné. Historické ceny ti dají představu o tom, jak se akcie pohybovaly v minulosti, ale snaž se koukat na aktuální trendy a novinky v oboru. Zprávy a oznámení firmy ti můžou říct hodně o jejich plánech do budoucna.

Objem obchodů je taky důležitý – pokud je zájem o akcii (vyšší objem), tak to může znamenat, že se něco děje. Doporučení analytiků jsou fajn, ale spolehnout se jen na ně není moudré. Měj vlastní názor a klidně prozkoumej i sociální média a investiční fóra – tam se často dají najít zajímavé tipy nebo názory od jiných investorů.

Sledovat populární sektory je taky dobrý nápad, protože některé obory zažívají boom a penny akcie tam můžou mít větší potenciál růstu. Takže shrnuto - kombinuj analýzu finančních ukazatelů, trendy, objem obchodů a sleduj sektorové novinky. Dobrý mix by ti měl pomoct při hledání těch podhodnocených akcií.

198 slov
2 minut čtení
1. 2. 2025
Karolína Lacinová
Karolína Lacinová

Pokud chceš najít podhodnocené penny akcie, zkus se zaměřit na několik klíčových faktorů. Nejprve koukni na P/E poměr a další finanční ukazatele jako je PEG ratio – to ti může říct, jestli je akcie levná v porovnání s jejím růstovým potenciálem. Finanční výkazy jsou fakt důležitý, sleduj příjmy, zisky a dluhy firmy. Historické ceny můžou poskytnout kontext, ale dej pozor na aktuální trendy a novinky, ty můžou mít velkej vliv na cenu akcií.

Objem obchodů je taky dobrý ukazatel - když je vysoký objem, může to znamenat zvýšený zájem o akcii, což může být pozitivní signál. O doporučeních analytiků si udělej obrázek, ale spolehnout se jen na ně není ideální, důležité je mít vlastní názor.

Sociální média a investiční fóra můžou poskytnout zajímavé tipy, ale buď obezřetný - ne všechno, co se tam píše, má hodnotu. A sektory? Určitě koukej na trendy – některé odvětví můžou mít větší potenciál než jiná v určitých obdobích. Takže shrnuto - kombinuj analýzu čísel s aktuálními informacemi a sleduj trh. Každopádně dbej na diverzifikaci a nezapomínej, že penny akcie jsou riskantní investice.

178 slov
1.8 minut čtení
5. 1. 2025
Markéta Bártová
Markéta Bártová