Charts.cz/Fórum/Jak začít s diversifikací portfolia, pokud mám jen málo peněz?

Jak začít s diversifikací portfolia, pokud mám jen málo peněz?

Chtěl bych se zeptat, jak začít s diversifikací investičního portfolia, když mám na to opravdu jen omezené finanční prostředky. Mám třeba pár tisíc korun, ale nevím, jak je nejlépe rozdělit mezi různé investice. Je lepší investovat do akcií nebo do nějakých fondů? Co říkáte na kryptoměny a NFT, mají vůbec smysl pro někoho, kdo teď začíná? Slyšel jsem, že diversifikace je důležitá, ale jak to udělat, když nemám dost peněz na to, abych měl v portfoliu více různých aktiv? Jaké jsou obecně doporučené procenta pro rozložení investic? Měl bych raději začít s jednou oblastí a postupně přidávat další, nebo je lepší rozdělit peníze hned na začátku? A co pasivní příjem, dá se to i malými investicemi nějak dosáhnout? Jaké jsou nejlepší tipy pro někoho jako já, kdo nemá moc peněz a chce se učit a investovat moudře? Děkuji za rady!

140 slov
1.4 minut čtení
29. 8. 2024
Radek Odehnal
Radek Odehnal

Jasně, to je častý problém, co se týče investování s málem peněz. Pokud máš pár tisíc, můžeš zkusit investice do fondů, třeba ETF. Ty mají nízké poplatky a už v sobě zahrnují diversifikaci. Investice do jednotlivých akcií může bejt riskantní, zvlášť když nemáš moc zkušeností. Co se týče kryptoměn a NFT, jsou to hodně volatilní věci, takže bych byl opatrný – pro začátečníka to není ideální cesta.

Doporučení je začít s jedním typem investice, třeba tím fondem, a postupně přidávat další aktiva, jak si osvojíš víc znalostí a budeš mít větší částku. Obecně se doporučuje rozložit investice tak nějak do 70/30 nebo 60/40 mezi akcie a dluhopisy, ale v tvém případě by to mohlo být víc o těch fondech a hotovosti.

Co se týká pasivního příjmu, s malými částkami to bude těžší, ale někdy můžeš zkusit i dividendové akcie nebo REITs (real estate investment trusts) – ty vyplácí pravidelně. Hlavně se uč, sleduj trh, čti články a neinvestuj všechno najednou. Je lepší být pomalý a jistý než spěchat a vše ztratit.

171 slov
1.7 minut čtení
9. 12. 2023
Zdeněk Bezděk
Zdeněk Bezděk

Diverzifikace s pár tisíci není jednoduchá, ale jde to. Začni tím, že si určíš, co tě zajímá – akcie, fondy nebo něco jinýho. Fondy jako ETF jsou super volba pro menší investice, protože ti hned rozloží riziko napříč různýma akciema. Místo investování do jednoho titulu si tak koupíš kousek víc firem najednou. Kryptoměny a NFT bych asi na začátku moc neřešil, jsou dost volatilní a můžou tě odradit. Radši se soustřeď na stabilnější věci.

Když už chceš diversifikovat, klidně rozděl pár tisíc třeba 70% do ETF, 20% do nějakých dividendových akcií a 10% si nech na spekulativnější věci (třeba kryptoměny, ale jen pokud ti to dává smysl). Je lepší najít jednu oblast, kterou si osaháš a pak postupně přidávat další. A co se týče pasivního příjmu – dá se to i s malými částkami, ale chce to čas a trpělivost, např. investice do dividendových akcií může být dobrý start. Hlavně se nevzdávej a uč se, jak to funguje.

157 slov
1.6 minut čtení
7. 9. 2024
František Pecka
František Pecka