Charts.cz/Fórum/Jaká jsou nejčastější bezpečnostní rizika u DeFi projektů?

Jaká jsou nejčastější bezpečnostní rizika u DeFi projektů?

Slyšel jsem hodně o decentralizovaném financování a DeFi projektech, ale pořád mám v hlavě spoustu otazníků. Vím, že je to skvělá příležitost pro investice a pasivní příjem, ale zároveň se obávám o bezpečnost. Jaké jsou vlastně nejčastější bezpečnostní rizika, na která bych si měl dávat pozor? Například slyším o hackování smart kontraktů, ale co třeba problémy s likviditou nebo manipulace s cenami? Jakou roli hrají audity v ochraně před těmito riziky? Zajímalo by mě také, jaké jsou zkušenosti ostatních uživatelů s podvody v DeFi projektech. Můžete mi pomoci objasnit, co všechno může jít špatně u těchto projektů a jak se jim případně vyhnout? Rád bych slyšel konkrétní příklady, pokud je to možné. Díky!

113 slov
1.1 minut čtení
5. 1. 2024
Luboš Málek
Luboš Málek

Bezpečnostní rizika v DeFi jsou fakt široký téma. Hackování smart kontraktů je asi největší problém, jak jsi zmínil. Když někdo najde zranitelnost, může ukrást peníze, což se už párkrát stalo. Pak jsou tu problémy s likviditou – pokud se hodně lidí rozhodne vybrat peníze najednou, může to způsobit chaos a velký ztráty. Manipulace s cenami je další věc, co se může stát, zejména u menších projektů, kde jsou objemy obchodování nízký. V takových případech může někdo snadno ovlivnit cenu a profitovat na úkor ostatních. Audity jsou důležitý, ale ne vždy zaručují bezpečnost. Někdy i po auditu se najdou bugy nebo chyby. Co se týče podvodů, tak i to se docela děje – scam projekty lákají lidi na vysoké výnosy a pak zmizí s penězma. Dobře si prostuduj whitepapery a sleduj komunitní recenze, než do něčeho investuješ.

136 slov
1.4 minut čtení
6. 1. 2023
Věra Dušková
Věra Dušková

Když se díváš na DeFi, tak je fajn mít na paměti pár věcí. Hackování smart kontraktů je fakt velký problém, protože ty kódy jsou často složité a pokud nejsou pořádně auditované, dají se snadno zneužít. Audity jsou důležitý, ale ani to není záruka, že se nic nestane. Měj na pozoru i rug pulls, což je, když tvůrci projektu vezmou peníze a zmizí. Je dobré si ověřit, kdo za projektem stojí a co mají za sebou.

Další věc jsou problémy s likviditou – pokud není dostatek peněz v poolu, můžeš mít problém s výběrem nebo prodejem svých aktiv. Manipulace s cenami taky není vzácná, obzvlášť u menších projektů, kde se snadno ovlivní trh pomocí pump and dump schémat.

Zkušenosti uživatelů ukazují, že hodně lidí přišlo o peníze kvůli neznalosti nebo přílišné důvěře v projekty bez historie. Takže je důležitý dělat vlastní průzkum a neinvestovat víc, než jsi ochotný ztratit. Nakonec je to všechno o tom být obezřetný a informovaný.

157 slov
1.6 minut čtení
20. 5. 2023
Dana Stehlíková
Dana Stehlíková