Charts.cz/Fórum/Akcie nebo dluhopisy – co je lepší do portfolia?

Akcie nebo dluhopisy – co je lepší do portfolia?

Takže, zkoumám možnosti investování a přemýšlím nad tím, co by mohlo být lepší volbou do portfolia: akcie nebo dluhopisy? Slyšel jsem, že akcie mohou nabízet vysoké výnosy, ale zároveň jsou dost rizikové, což mě trochu děsí. Na druhou stranu, dluhopisy vypadají jako bezpečnější volba, ale přijdou mi s nižšími zisky. Jak to vlastně funguje? Měli byste mít v portfoliu víc akcií pro růst a potenciální zisk, nebo spíš dluhopisy pro stabilitu a nižší riziko? Jak se vy rozhodujete? Vlastně by mě zajímalo, jaký poměr akcií a dluhopisů by mohl být ideální pro někoho, kdo chce mít vyvážené portfolio, ale není si úplně jistý, jak začít. Myslíte, že se dá najít nějaká univerzální rada, nebo záleží na individuálních cílech a toleranci k riziku každého investora? A co třeba aktuální tržní podmínky – ovlivňují víc rozhodování mezi těmito dvěma možnostmi? Pokud má někdo zkušenosti s tímto dilematem, budu moc rád za rady a názory. Děkuji!

153 slov
1.5 minut čtení
5. 11. 2024
Kristýna Šebestová
Kristýna Šebestová

Investování je vždycky trochu o rovnováze. Akcie určitě nabízejí větší potenciál pro růst a vyšší výnosy, ale jak říkáš, jsou s tím spojený i vyšší rizika. Když trh padá, může to bolet. Na druhou stranu dluhopisy jsou stabilnější, ale i ty mají své nevýhody jako nižší ziskovost. Ideální poměr závisí na tvém věku, cílech a jak moc jsi ochotnej riskovat. Třeba když jsi mladší, můžeš mít víc akcií, protože máš čas na případné zotavení. Starší investoři mívají raději větší část dluhopisů pro stabilitu. Někdo doporučuje třeba 70% akcií a 30% dluhopisů, ale to je fakt individuální. A jo, aktuální tržní podmínky taky hrajou roli. Když jsou úroky nízké, tak se vyplatí víc mít akcie než dluhopisy. Každopádně je dobrý to sledovat a případně upravit poměr podle situace.

127 slov
1.3 minut čtení
18. 8. 2024
Petra Tomešová
Petra Tomešová

Kdybych měl radit, tak bych řekl, že to hodně záleží na tvé situaci a co vlastně od investování čekáš. Akcie jsou super pro růst a mohou ti přinést dobré výnosy, ale samozřejmě s tím jde ruku v ruce i riziko ztráty. Na druhou stranu, dluhopisy ti dají větší stabilitu, ale ty výnosy nejsou žádná sláva.

Obecně se říká, že mladší lidé by měli mít víc akcií, třeba 70-80%, protože mají víc času na zotavení z výkyvů trhu. Starší investoři by mohli mít víc dluhopisů, klidně i 60-70%, aby se chránili před rizikem. Ale fakt je, že každý má jinou toleranci k riziku a cíle. Když trhy klesají, můžeš chtít víc stabilitu a naopak v růstových obdobích můžeš být ochotný riskovat víc.

Někdo taky sleduje aktuální podmínky na trhu a podle toho upravuje poměr mezi akciemi a dluhopisy. Příliš těžké na to není, stačí se řídit nějakými základními pravidly a poslouchat vlastní instinkt. Takže si ujasni, co chceš dosáhnout a podle toho si to nastav. Dobré je to i pravidelně rebalancovat.

169 slov
1.7 minut čtení
26. 4. 2024
Marie Skálová
Marie Skálová