Charts.cz/Fórum/Jak poznám, že bych měl mít v portfoliu víc dluhopisů než akcií?

Jak poznám, že bych měl mít v portfoliu víc dluhopisů než akcií?

Chtěl bych se zeptat, jak vlastně poznám, kdy je na čase zvýšit podíl dluhopisů v mém investičním portfoliu? Zvažuju, že bych měl přehodnotit své investice, protože sleduju, jak se trhy poslední dobou dost mění a akcie mi připadají dost rizikové. Mám pocit, že už jsem na pokraji nějakého zvratu a chtěl bych mít jistotu, že moje portfolio je vyvážené. Jaké faktory bych měl brát v úvahu? Může hrát roli moje věková skupina, nebo fáze investic? A co ekonomické ukazatele, jak inflace nebo úrokové sazby? To všechno by mě zajímalo. Myslíte, že je rozumné mít stabilní příjem z dluhopisů v době, kdy jsou akcie dost volatilní? Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto přechodem mezi akciemi a dluhopisy? Kdy jste se vy rozhodli pro větší zastoupení dluhopisů a co vás k tomu vedlo? Děkuju za všechny rady!

135 slov
1.4 minut čtení
31. 10. 2023
Eduard Matějka
Eduard Matějka

Mělo bys zvážit několik věcí. Tvoje věková skupina je fakt důležitá; čím jsi starší, tím víc bys měl mít v portfoliu dluhopisy, protože potřebuješ stabilnější příjem. Ekonomické ukazatele jako inflace a úrokové sazby taky hrají roli – když jsou úrokové sazby nízké, dluhopisy nejsou tak atraktivní, ale jakmile začnou růst, může to být lepší doba na větší podíl dluhopisů. Volatilita akcií je další faktor; pokud ti akcie připadají moc rizikové, tak je rozumné se zaměřit na dluhopisy pro stabilní příjem. Sám jsem se rozhodl zvýšit podíl dluhopisů, když jsem viděl, jak trhy skáčou nahoru a dolů a já jsem nechtěl riskovat ztrátu. Takže jo, pokud se cítíš nervózní ohledně akcií, zkus přehodnotit to směrem k dluhopisům.

116 slov
1.2 minut čtení
19. 7. 2024
Irena Jirková
Irena Jirková

Takže já bych to viděl takhle. Když začneš mít pocit, že akcie jsou riskantní a trhy lítají jako na horský dráze, je možná čas přehodnotit, co máš v portfoliu. Věk fakt hraje roli, čím jsi starší, tím víc bys měl přemýšlet o stabilitě a bezpečnosti investic. Takže pokud jsi blízko důchodu, určitě zvaž víc dluhopisů.

Ekonomické faktory jako inflace nebo úrokové sazby taky nejsou k zahození. Když úrokové sazby rostou, dluhopisy můžou začít být zajímavější a stabilnější zdroj příjmu. A pokud akcie padají, dluhopisy ti poskytnou nějakou tu jistotu.

Myslím si, že mít část portfolia v dluhopisech za volatilních trhů je rozumné. Sám jsem v minulosti udělal podobný krok, když mi akcie začly připadat moc nevyzpytatelné a teď jsem rád, že mám i něco stabilního.

Celkově bych řekl, poslouchej svoje pocity a sleduj trh, to ti napoví, kdy je čas udělat změnu.

142 slov
1.4 minut čtení
30. 12. 2024
Denisa Tvrdíková
Denisa Tvrdíková