Charts.cz/Fórum/Na co si dát pozor při investování do ETF fondů?

Na co si dát pozor při investování do ETF fondů?

Takže zvažuji investování do ETF fondů, ale mám v tom trochu zmatek. Slyšel jsem, že jsou to skvělé možnosti pro diverzifikaci portfolia a mohly by mi pomoct s pasivním příjmem. Jenže, co všechno bych měl mít na paměti, než se do toho pustím? Dostal jsem se k různým názorům ohledně poplatků a zda jsou všechny ETF stejně výhodné. Jaké faktory bych měl posoudit před tím, než se rozhodnu pro konkrétní fond? Co třeba likvidita nebo výkonnost v minulosti? A jak moc je důležité sledovat trendy na trhu a ekonomické ukazatele, když investuji do těchto fondů? A ještě jedna věc – jak se vlastně dají ETF dobře spravovat, když je jich tolik na trhu? Není to prostě chaos? Mohl byste mi prosím poradit, na co si dát pozor, abych se vyhnul nějakým chybám? Díky moc!

134 slov
1.3 minut čtení
6. 11. 2024
Pavel Holuša
Pavel Holuša

Když uvažuješ o investování do ETF, určitě si dej pozor na pár věcí. Poplatky jsou základ, sleduj zejména TER (total expense ratio), některé fondy můžou mít dost vysoké náklady, což ti pak zmenší výnosy. Pak taky likvidita – podívej se na objem obchodování, aby ses vyhnul problémům s nákupem a prodejem.

Historická výkonnost může být užitečná, ale nezapomeň, že minulost není zárukou budoucnosti. Měj na paměti i to, jaký index ETF sleduje, jestli je to třeba S&P 500 nebo nějaký specifický sektor.

Sledování trhu a ekonomických ukazatelů je taky důležitý, ale záleží na tom, jak moc aktivně chceš investovat. Pokud chceš spíš pasivní příjem, tak moc neřeš každou maličkost a drž se dlouhodobě.

A co se týče správy ETF – jo, je jich hodně, ale můžeš si udělat nějaký seznam, co tě zajímá a pravidelně to kontrolovat. Když si to trošku zorganizuješ, chaos to nebude.

Takže hlavně klid, rozum do hrsti a hodně štěstí!

154 slov
1.5 minut čtení
8. 2. 2024
Jarmila Fučíková
Jarmila Fučíková

Při investování do ETF je dobrý si pohlídat pár věcí. Poplatky jsou fakt důležitý, tak se podívej na TER (total expense ratio), co nejnižší je lepší. Pak je tu výkon fondu v minulosti – to ti dá nějakou představu, ale není to záruka budoucnosti. Likvidita taky hraje roli, čím víc obchodů se s ETF dělá, tím snáz ho prodáš, když budeš potřebovat cash. Sledovat trhy a ekonomický ukazatele? Jo, to pomáhá, ale moc se tím netrap, spíš si udělej plán a drž se ho. A co se týče správy – může to být chaos, pokud nemáš systém. Zkus třeba vybrat několik fondů podle témat nebo sektorů, které tě zajímají, a pak je prostě pravidelně kontroluj a přizpůsobuj podle potřeby. Hlavně nepanikařit a nenechat se strhnout emocema. Drž se jednoduchosti.

129 slov
1.3 minut čtení
27. 4. 2021
Elena Mašková
Elena Mašková