Charts.cz/Fórum/Co bych měl vědět před investováním do NFT?

Co bych měl vědět před investováním do NFT?

Zajímá mě, co všechno bych měl mít na paměti, než se pustím do investování do NFT. Slyšel jsem, že je to teď celkem populární a hodně lidí na tom vydělává, ale zároveň jsem narazil na několik varování, že to může být i dost riskantní. Jaké jsou hlavní věci, které bych měl zvážit? Například, jak funguje proces nákupu a co všechno obnáší vlastnit NFT? Je pravda, že hodnota NFT může velmi rychle kolísat? A co když chci prodat své NFT – jak to vlastně udělám? Nemám moc zkušeností s kryptoměnami a blockchainem, takže by mě zajímalo, jestli je nějaký základní seznam kroků nebo tipů, které bych měl mít na paměti, aby se mi při investování do NFT nestalo něco špatného. Také by mě zajímalo, jak mohu ověřit pravost a hodnotu NFT před jeho zakoupením. Měli byste nějaká doporučení k platformám nebo trhům, kde se NFT prodávají? A co si myslíte o riziku podvodů nebo falešných projektů v této oblasti? Celkově bych potřeboval víc informací o tom, jak se zorientovat v tomto novém světě a na co si dát pozor.

178 slov
1.8 minut čtení
29. 6. 2021
Miroslava Novotná
Miroslava Novotná

Investování do NFT může vypadat lákavě, ale je důležité mít na paměti pár věcí. První je, že trh s NFT je hodně volatilní. Hodnota může skákat nahoru a dolů doslova přes noc, takže investice do NFT může být dost riskantní. Před nákupem bys měl zkontrolovat, jaké projekty stojí za tím NFT. Podívej se na historii prodeje a poptávku – čím více lidí má zájem, tím lépe.

Pokud jde o proces nákupu, většina NFT se prodává na platformách jako OpenSea nebo Rarible. Budeš potřebovat kryptoměnovou peněženku (např. MetaMask), abys mohl nakupovat a prodávat. Po zakoupení NFT těžko získáš zpět investici, pokud nedokážeš najít kupce. Prodej probíhá obvykle tak, že své NFT jednoduše vystavíš na trhu a čekáš, až někdo koupí.

Ověření pravosti je klíčové – zkontroluj původ výrobce a transakce na blockchainu. Také se vyvaruj podvodů; existuje spousta falešných projektů a padělků, tak buď obezřetný. Zkus si projít recenze a komunitní fóra. A poslední tip – investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit. Je to stále nová oblast a riziko je vysoké.

170 slov
1.7 minut čtení
6. 6. 2024
Oldřich Zajíc
Oldřich Zajíc

Před investováním do NFT je dobrý mít na paměti pár důležitých věcí. První je, že NFT může mít velmi proměnlivou hodnotu, takže můžeš rychle vydělat, ale taky hodně ztratit. Proces nákupu většinou probíhá přes nějakou blockchainovou platformu, potřebuješ mít peněženku s kryptoměnou, většinou ETH. Je dobrý si na začátku projít, jak fungují trhy jako OpenSea nebo Rarible, kde se NFT prodávají.

Co se týče vlastnictví, pamatuj, že vlastnictví NFT neznamená automaticky i právo na kopírování nebo komerční využití – to záleží na podmínkách daného NFT. Před nákupem si ověřuj pravost – zkontroluj autora a historii prodeje, aby ses vyhnul podvodům.

Riziko podvodů je dost vysoké v této oblasti; jsou tady falešné projekty a klony populárních NFT. Takže buď opatrný a dělej si vlastní průzkum. Pokud se rozhodneš prodat, většina platforem má jednoduché rozhraní na zpeněžení tvojejho NFT. Zkrátka, buď obezřetný a nenech se unést tím hype kolem NFT.

148 slov
1.5 minut čtení
13. 1. 2023
Patrik Kadlec
Patrik Kadlec