Charts.cz/Fórum/Proč investovat do dluhopisů místo akcií?

Proč investovat do dluhopisů místo akcií?

V poslední době se hodně mluví o tom, jaké investice jsou nejlepší a co se vyplatí v současném tržním prostředí. Mám pocit, že je to hodně o akciích a kryptoměnách, ale co třeba dluhopisy? Já osobně nevím, jestli by nebylo lepší investovat do dluhopisů místo akcií. Mám pocit, že akcie mohou být dost volatilní a občas to s nimi jde hodně nahoru a dolů. Myšlenka na to, že bych mohl mít stabilní příjem z dluhopisů, mi zní docela lákavě. Chci se zeptat těch, co už mají nějaké zkušenosti: Jaké jsou hlavní výhody investování do dluhopisů oproti akciím? Co byste doporučili člověku, který je spíš opatrný a nechce riskovat ztráty? Jaký typ dluhopisů byste doporučili – státní, korporátní nebo něco jiného? Myslíte si, že jsou dluhopisy stále atraktivní možností pro pasivní příjem, když vezmeme v úvahu současné úrokové sazby? Jak se tohle všechno liší od investic do akcií? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti!

154 slov
1.5 minut čtení
7. 9. 2023
Martina Charvátová
Martina Charvátová

Investice do dluhopisů má určitě svoje výhody, hlavně pro ty, co se bojí rizika. Dluhopisy jsou méně volatilní než akcie, což znamená, že mají stabilnější výnos. Když koupíš dluhopis, víš, kolik dostaneš na konci splatnosti a často máš i pravidelný příjem z úroků, což je super pro pasivní příjem. Státní dluhopisy jsou obecně považované za bezpečnější, protože stát je platí. Korporátní dluhopisy můžou nabízet vyšší výnosy, ale s tím jde i větší riziko. Pokud jsi opatrný investor, můžeš se zaměřit na kvalitní státní dluhopisy nebo vybrané korporátní s nízkým rizikem. Vzhledem k aktuálním úrokovým sazbám může být investice do dluhopisů stále zajímavá, i když výnosy nejsou tak vysoké jako dřív. Ale pořád to může být lepší než mít peníze na účtu bez úroků. Rozhodně se to vyplatí zvážit, zvlášť když nejseš fanoušek volatility na akciovém trhu.

136 slov
1.4 minut čtení
20. 8. 2024
Jaroslav Kraus
Jaroslav Kraus

Takže, jestli přemýšlíš o dluhopisech, máš pravdu, že jsou celkem atraktivní, hlavně když seš opatrný investor. Dluhopisy ti dávají stabilní příjem v podobě úroků, což je super, když nechceš riskovat. Zatímco akcie mohou skákat nahoru a dolů, dluhopisy většinou zůstávají stabilní. Samozřejmě, státní dluhopisy jsou považovány za bezpečnější než korporátní, takže pokud hledáš minimální riziko, jdi do státních. Ale korporátní můžou přinést lepší výnosy, pokud ti to nevadí s tím rizikem. Co se týče úrokových sazeb, teď fakt není moc ideální doba na dluhopisy, protože vyšší úroky znamenají nižší ceny stávajících dluhopisů. Ale dlouhodobě můžou být stále dobrá volba pro pasivní příjem. Pokud jsi opatrný investor, určitě se dívej na dluhopisy, ale nebuď úplně slepý k akciím – trochu diverzifikace nikdy neuškodí.

122 slov
1.2 minut čtení
29. 11. 2024
Dominik Buchta
Dominik Buchta