Charts.cz/Fórum/Můžu investovat do NFT i s malým rozpočtem?

Můžu investovat do NFT i s malým rozpočtem?

Zajímalo by mě, jestli je vůbec možné se dostat do světa NFT, když mám jenom pár stovek. Všichni mluví o tom, jak se investice do digitálních umění a tokenů stávají čím dál tím víc populární a že lidé vydělávají slušné peníze, ale co když nemám velkou částku na začátek? Jaké jsou šance, že bych mohl najít nějaké levné NFT, které by se mohly v budoucnu zhodnotit? Mám strach, že pokud nemám dostatek na nákup těch dražších kousků, tak prostě nemám šanci. Jaké jsou tipy pro někoho, kdo chce investovat s malým rozpočtem? Je to vůbec rozumné? Kolik bych měl počítat s rizikem? Slyšel jsem, že některé platformy nabízejí nízké poplatky, ale nevím, jestli se to vůbec vyplatí. A co když koupím něco a zjistím, že jsem to vlastně přehnal? Jak funguje ten trh s NFT pro nováčky bez velkých investic? Můžu se spolehnout na nějaké rady od zkušenějších investorů nebo je lepší to nechat být a investovat radši do něčeho jiného? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních.

168 slov
1.7 minut čtení
7. 5. 2024
Radka Beranová
Radka Beranová

Investovat do NFT s malým rozpočtem určitě jde, i když to má svý rizika. Na trhu jsou k mání levnější NFT, ale je dobrý si dát pozor, co kupuješ. Zkus se podívat na nové projekty nebo umělce, kteří teprve začínají – někdy se dají sehnat zajímavé kousky za pár stovek. Je ale pravda, že spousta lidí investuje do dražších tokenů, takže to může vypadat jako nevýhoda.

Ohledně poplatků – na některých platformách jsou nižší poplatky za transakce, což ti může pomoct. Ale stejně jako u každé investice, i tady platí – čím nižší rozpočet, tím větší riziko ztráty. Můžeš si říct, že zkusíš investovat částku, kterou si můžeš dovolit ztratit.

Někdo doporučuje sledovat komunity na sociálních sítích, kde se nováčci sdílí rady a zkušenosti. Ale pozor na shady projekty a „pump and dump“ schémata. Takže jo, pokud chceš vyzkoušet NFT s pár stovkami, dej do toho šanci, ale buď opatrnej a informuj se co nejvíc. Není to bez rizika, ale můžeš se něco naučit.

163 slov
1.6 minut čtení
28. 8. 2024
Monika Janoušková
Monika Janoušková

Jasně, investovat do NFT s malým rozpočtem je určitě možný. Trh s NFT má hodně levných kousků, někdy se dá najít něco zajímavého i pod pár stovek. Musíš si ale dát pozor, protože většina dražších NFT má víc prestiže a může se líp zhodnotit. Když kupuješ levnější, hledej projekty, co mají nějakou komunitu nebo fanoušky, to může pomoct jejich hodnotě do budoucna.

Některé platformy jako OpenSea nebo Rarible mají nižší poplatky, ale stejně počítej s tím, že risk vždycky je. Nekupuj něco jen proto, že je to levný, udělej si nějaký průzkum, zjisti o umělci nebo projektu víc. Můžeš se spolehnout na rady od zkušenějších investorů, ale nakonec to musíš vyhodnotit sám. Pokud do toho půjdeš, tak se připrav na to, že klidně můžeš přijít o prachy, takže investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit. Možná to chce zkusit malýma krůčkama a uvidíš, jak se ti to povede.

148 slov
1.5 minut čtení
20. 11. 2024
Kristýna Machačová
Kristýna Machačová