Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší ETF pro investice letos?

Jaké jsou nejlepší ETF pro investice letos?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na něco ohledně ETF. Vím, že ETF jsou skvělou volbou pro investice, protože nabízejí diversifikaci a nízké náklady, ale letos je tolik možností, že jsem trošku ztracený. Mám zájem o investice, které by mohly mít dobrou výkonnost a přinést nějaký ten pasivní příjem. Slyšel jsem o různých oblastech jako technologie, zdravotnictví nebo obnovitelné zdroje. Myslíte, že je rozumné se zaměřit na nějaký konkrétní sektor, nebo je lepší zvolit široce diverzifikované ETF? Jaké konkrétní ETF byste doporučili pro letošní rok? Máte nějaké tipy na fondy, které by měly potenciál růstu? A co třeba výplaty dividend? Je podle vás rozumné hledat ETF, která pravidelně vyplácí dividendy? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti. Děkuji!

118 slov
1.2 minut čtení
13. 12. 2024
Martina Kolářová
Martina Kolářová

Zdravím, já bych se zaměřil na pár ETF, co mají potenciál. Například něco z tech sektoru jako QQQ, to sleduje Nasdaq a tam jsou velký jména. Pak třeba VGT, to je na technologie a taky slušně roste. Pokud tě zajímají dividendy, tak zkus SPYD nebo VYM, ty vyplácí fajn dividendy. Obnovitelný zdroje taky nejsou špatný, něco jako ICLN nebo TAN se může vyplatit. Mít trochu diversifikaci je dobrý, ale klidně si dej víc do sektorů, co ti přijdou zajímavý, jako zdravotnictví (XLV) nebo finance (XLF). Taky sleduju, co se děje v ekonomice a jak reagují trhy, to je důležitý. Důležitý je mít plán a pořádně si to prozkoumat. Hodně štěstí!

110 slov
1.1 minut čtení
4. 11. 2024
Petra Skálová
Petra Skálová

Tak já bych to viděl takhle. Pokud chceš něco s dobrou výkonností, tak se zaměř na sektor technologií, tam je pořád co růst. Třeba ETF jako QQQ nebo VGT jsou hodně oblíbené a sledují velké tech firmy. Ale nezapomeň ani na zdravotnictví, tam je spousta zajímavých fondů, třeba XLV. Obnovitelné zdroje taky vypadají slibně, víc lidí se na to zaměřuje, takže třeba TAN může být zajímavá volba. Co se týká dividend, určitě je dobrý mít část portfolia v ETF jako VIG nebo SCHD, které vyplácí pravidelně dividendy, a tak si uděláš nějaký ten pasivní příjem. Osobně bych doporučil mít kombinaci jak široce diverzifikovaných ETF, tak i těch sektorových, abys měl pokrytí a zároveň možnost růstu. Takže zkus si to rozložit a najít balanc, co ti bude vyhovovat.

127 slov
1.3 minut čtení
4. 1. 2025
Zdeněk Janda
Zdeněk Janda