Charts.cz/Fórum/Jak se vyhnout podvodným projektům s NFT?

Jak se vyhnout podvodným projektům s NFT?

V dnešní době, kdy se NFTs stávají stále populárnějšími, jsem si začal všímat, jak těžké je rozlišit mezi legitimními projekty a těmi, které mohou být podvodné. Opravdu mě zajímá, jak poznat ty správné příležitosti a vyhnout se ztrátě peněz. Existuje nějaký způsob, jak si ověřit, že projekt za NFT je důvěryhodný? Mám mít na paměti nějaké konkrétní ukazatele nebo signály, které by mohly naznačovat, že se jedná o podvod? Například, co když projekt nemá žádnou známou komunitu nebo jeho tým není transparentní? Jak se dá rozpoznat dobrý projekt od toho špatného? A co třeba recenze a hodnocení? Mohou být vůbec důvěryhodné, nebo je lepší se na ně nedívat a spolehnout se na vlastní intuici? Zajímalo by mě také, jestli máte nějaké osobní zkušenosti s tím, jak jste se vyhnuli podvodům v oblasti NFT. Jaké kroky jste podnikli a na co jste si dávali pozor? Je to vůbec možné vytvořit si nějaký seznam kontrolních otázek, které si při posuzování NFT projektů klást? Děkuji za všechny rady a tipy!

167 slov
1.7 minut čtení
15. 7. 2023
Adam Ševčík
Adam Ševčík

Je dobrý mít na paměti pár věcí, když zvažuješ investici do NFT. Prvně, je určitě důležité prozkoumat tým za projektem. Když nemají transparentní info o sobě, to je červená vlajka. Podívej se, jestli mají nějaké zkušenosti v oboru, nebo jestli jsou aktivní na sociálních sítích. Komunita kolem projektu je taky klíčová – pokud není žádná aktivní komunita nebo engagement, může to znamenat, že projekt není moc seriozní.

Další signál k zamyšlení je, jak projekt komunikuje. Pokud slibují vysoké výnosy bez jasné strategie nebo detailů, tak to většinou smrdí podvodem. A nezapomeň se dívat na jejich web a whitepaper – pokud jsou tyhle věci špatně napsané nebo plné gramatických chyb, radši se drž dál.

Co se recenzí a hodnocení týče, je dobrý být opatrný. Mnoho z nich může být falešných nebo zaplacených, takže nejlepší je hledat názory od lidí, kteří mají reputaci v kryptokomunitě. Osobně jsem se vyhnul pár podvodům tím, že jsem se vždycky snažil ověřit informace z několika zdrojů a nikdy jsem neinvestoval jen na základě jedné reklamy nebo hype.

Fakt si dej pozor na tyhle kontrolní otázky: Jaký je tým? Co říká komunita? Jaké jsou jejich cíle? Jaká je jejich online přítomnost? Když si na tyhle otázky odpovíš a máš pocit, že něco nehraje, radši se drž dál.

207 slov
2.1 minut čtení
22. 6. 2023
Natálie Řezáčová
Natálie Řezáčová

V dnešní době se vyhnout podvodům s NFT fakt není jednoduchý. Prvně, koukej na tým za projektem. Pokud tam nejsou žádná známá jména nebo je tým anonimní, to je červená vlajka. Komunita hraje taky velkou roli – pokud projekt nemá aktivní fóra, sociální sítě nebo lidi, co o něm mluví, radši se drž dál. Další věc, co si hlídej, je transparentnost. Jestli projekt nemá jasný whitepaper nebo nějaké informace o tom, jak hodlají s penězi naložit, tak to smrdí. Recenze a hodnocení? Můžeš na ně koukat, ale dávej si pozor – spousta z nich může být placená nebo falešná. Osobně si vždycky dám dohromady pár základních otázek jako: Jaký je skutečný cíl projektu? Jaké jsou plány do budoucna? Co říkají ostatní lidé? A hlavně, nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit. Vždycky je lepší být opatrný a udělat si pořádný průzkum.

142 slov
1.4 minut čtení
19. 6. 2023
Andrea Koubová
Andrea Koubová