Charts.cz/Fórum/Jaké konkrétní výhody mají utility NFT oproti běžným NFT?

Jaké konkrétní výhody mají utility NFT oproti běžným NFT?

Zajímá mě, čím se vlastně utility NFT liší od těch běžných, protože jsem slyšel, že mají nějaké výhody, ale moc tomu nerozumím. Když se podívám na ty klasické NFT, většinou to jsou prostě obrázky nebo nějaké digitální umění, kde si lidé kupují vlastnictví a pak je to buď drží jako investici nebo to prodávají dál. Ale co když mluvíme o utility NFT? Jaké konkrétní přínosy přinášejí? Slyšel jsem, že by mohly poskytovat nějaké výhody jako přístup do exkluzivních skupin, speciální nabídky nebo dokonce nějaké reálné výhody ve fyzickém světě. Ale je to skutečně tak? Jak vlastně fungují tyto utility NFT v praxi? Může mi někdo vysvětlit, jak to celé funguje a proč bych měl zvážit jejich investici místo obyčejného NFT? Zajímalo by mě také, jestli existují příklady projektů nebo platforem, které se na utility NFT zaměřují a co konkrétně nabízejí svým držitelům. A co třeba dlouhodobější hodnota? Jsou utility NFT považovány za lepší investici než tradiční NFT a jaký mají potenciál v budoucnosti?

163 slov
1.6 minut čtení
13. 4. 2023
Renata Šebestová
Renata Šebestová

Utility NFT jsou v podstatě jako běžné NFT, ale s přidanou hodnotou. Místo toho, aby byly jen digitálními obrázky nebo uměním, nabízejí nějaké výhody nebo privilegium pro držitele. Třeba přístup do exkluzivních komunit, speciální nabídky na produkty nebo služby, a dokonce i možnost účastnit se různých akcí. Tyhle NFT můžou mít i reálné výhody, jako třeba vstupenky na koncerty nebo slevy na zboží.

V praxi to funguje tak, že když si koupíš utility NFT, získáš k něčemu víc než jen digitální vlastnictví. Například můžeš dostat členství v klubu, kde se potkáš s lidmi z oboru, nebo exkluzivní přístup k novým produktům. To dává investorům důvod držet tyto tokeny delší dobu a nemusí je hned prodávat.

Pokud jde o příklady projektů, tak třeba některé herní platformy nabízejí utility NFT jako herní předměty, které ti dávají výhody ve hře. Další příklad je třeba nějaký projekt zaměřený na umění, kde držitelé NFT mohou dostávat VIP pozvánky na výstavy.

Z dlouhodobého hlediska jsou utility NFT považovány za zajímavější investici než klasické NFT, protože mají potenciál vykazovat větší užitek a tím pádem i hodnotu. Lidi se možná víc zajímají o to, co s tím mohou dělat než jen o to mít pěkný obrázek. Budoucnost utility NFT vypadá slibně, zejména pokud se budou rozšiřovat jejich využití v různých oblastech.

210 slov
2.1 minut čtení
2. 8. 2024
Soňa Havelková
Soňa Havelková

Utility NFT mají oproti klasickým NFT pár zásadních výhod. Zatímco klasické NFT, jako jsou obrázky nebo digitální umění, většinou slouží spíš jako sběratelské kousky, utility NFT nabízejí něco víc. Tyhle tokeny ti často dávají přístup k exkluzivním skupinám, speciálním eventům nebo dokonce nějakým službám. Například můžeš mít utility NFT, který ti dovolí vstup na VIP akce, nebo ti zajistí nějaké slevy na produkty.

Prakticky to funguje tak, že když koupíš utility NFT, získáš nějakou formu "členského" statusu, takže můžeš těžit z různých benefitů, což u běžných NFT nemáš. Je to jakoby další vrstva hodnoty. Mnoho projektů teď využívá utility NFT k tomu, aby motivovali lidi investovat do svých platforem. Třeba projekty v oblasti her nebo metaverse hodně staví na utility NFT jako na způsobu, jak si hráči mohou zlepšit zážitek nebo získat nějaké herní výhody.

Co se týče dlouhodobější hodnoty, tady je to trošku ošemetné. Můžeš mít určitě potenciálně lepší návratnost než u klasických NFT, protože utility NFT mají reálné využití a mohou být vyhledávanější. Ale záleží to na tom, jak moc budou lidé o daný projekt mít zájem v budoucnu. Takže pokud plánuješ investici do utility NFT, je dobré se podívat na projekty s jasným plánem a aktivní komunitou.

198 slov
2 minut čtení
26. 9. 2022
Milada Tomešová
Milada Tomešová