Charts.cz/Fórum/Jsou NFT opravdu dobré jako investice, nebo je to jen bublina?

Jsou NFT opravdu dobré jako investice, nebo je to jen bublina?

V poslední době se hodně mluví o NFT, což jsou vlastně digitální tokeny, které dokazují vlastnictví unikátního digitálního díla. Ale teď k jádru věci: stojí to za to? Mám pocit, že se o tom mluví jako o velké revoluci v umění a sběratelství, ale já se pořád přistihuji při myšlence, že je to jen další módní vlna, která brzy splaskne. Když se podívám na některé prodeje, tak mi to přijde úplně šílené. Například nedávno jsem četl o nějakém digitálním obrázku prodaném za miliony dolarů. Je to vážně reálné, nebo je to spíš spekulace? Jaký má smysl investovat do něčeho, co existuje pouze online a nemá fyzickou podobu? Vždycky jsem slyšel, že investice by měly mít nějakou hodnotu nebo potenciál růstu. U NFT mám pocit, že je to tak trochu jako hrát ruletu. Mohou za tím být slibné projekty a umělci, ale co když to všechno zkolabuje? Neměli bychom radši investovat do něčeho hmatatelného? Je vůbec možné predikovat, jak se trh s NFT vyvine v budoucnu? Mám obavy, že spousta lidí nakupuje NFT jen proto, aby je mohli pak rychle prodat a vydělat peníze, což může být riskantní hra. Co si o tom myslíte? Je rozumné do toho investovat nebo je lepší držet se klasických aktiv jako jsou akcie nebo nemovitosti? A co vy osobně, máte nějaké zkušenosti s NFT jako investicí?

221 slov
2.2 minut čtení
26. 8. 2022
Viktor Trnka
Viktor Trnka

Myslím, že je to fakt složitý téma. NFT mají určitě potenciál, ale jak říkáš, hodně lidí je kupuje spíš kvůli spekulaci než kvůli umění. Ty ceny některých NFT jsou šílený a připadá mi to jako bublina, která může kdykoliv prasknout. Na jednu stranu chápu, že digitální umění může mít hodnotu, ale co když se ta móda vytratí? Některý projekty jsou fajn a mají budoucnost, ale investovat do něčeho bez fyzické podoby je risk. Klasický aktiva jako akcie nebo nemovitosti mají aspoň nějakej základ. Osobně bych do NFT neinvestoval, protože mi to připadá jako loterie. Ale pokud se ti to líbí a chápeš to, tak proč ne? Je potřeba být opatrný a nespoléhat se na rychlý zisky. Takže jo, rozumím tvým obavám.

121 slov
1.2 minut čtení
14. 1. 2023
Stanislav Janda
Stanislav Janda

Jo, to je fakt těžká otázka. NFT jsou teď hrozně trendy, ale spousta lidí má pocit, že je to jen bublina, která může prasknout. Když vidíš ceny, za který se prodávají některé digitální věci, tak ti to přijde fakt šílený, zvlášť když to nemáš v ruce. Na jednu stranu, někteří umělci a projekty mají potenciál, ale na druhou stranu jsou tu i spekulanti, co jen chtějí rychle vydělat. Mnohem radši bych investoval do něčeho, co má fyzickou hodnotu - jako nemovitosti nebo akcie. Přijde mi, že trh s NFT je dost vratký a těžko predikovatelný. Osobně jsem do toho neinvestoval, protože mám strach, že nakonec prohraju. Takže za mě radši zůstat u klasických investic.

114 slov
1.1 minut čtení
13. 2. 2023
Zuzana Marková
Zuzana Marková