Charts.cz/Fórum/Mám investovat do dluhopisů, když mám už akcie?

Mám investovat do dluhopisů, když mám už akcie?

Zajímalo by mě, jestli se vyplatí investovat do dluhopisů, když už mám portfolio s akciemi. Vím, že akcie mohou přinášet vysoké výnosy, ale slyšel jsem také, že dluhopisy jsou bezpečnější a stabilnější investice. Jak se vlastně tyto dvě investiční příležitosti liší? Když mám akcie, je rozumné diverzifikovat i do dluhopisů? Co byste doporučili ohledně rizika a výnosu? Mám nějaké konkrétní cíle, ale nejsem si jistý, jestli bych měl přidat dluhopisy do mixu. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto typem investování? Opravdu pomáhá mít jak akcie, tak dluhopisy, nebo je lepší soustředit se pouze na jednu z těchto možností? Jaké výhody a nevýhody vidíte? Mohli byste mi vysvětlit, jak to funguje a zda by to mohlo být pro mě v dlouhodobém horizontu výhodné?

122 slov
1.2 minut čtení
6. 3. 2023
Renata Kopalová
Renata Kopalová

Investice do dluhopisů, když už máš akcie, může být rozumný krok. Akcie jsou sice lákavé pro vysoké výnosy, ale mají víc rizika a kolísání cen. Dluhopisy ti naopak můžou poskytnout stabilitu a pravidelný příjem, což je fajn, pokud se ti nechtějí pořád sledovat trhy. Když smícháš akcie s dluhopisy, můžeš si vybudovat vyváženější portfolio, které lépe odolává výkyvům na trhu.

Pokud máš konkrétní cíle jako spoření na důchod nebo bydlení, dluhopisy ti můžou pomoct s tím stabilním příjmem. Samozřejmě, že dluhopisy nenabízejí tak vysoké výnosy jako akcie, ale ta jistota ti může vyhovovat. Každopádně je dobré mít rozmanité investice, takže diverzifikace má smysl. Je to o tom najít správnou rovnováhu mezi rizikem a výnosem. Toť můj názor!

116 slov
1.2 minut čtení
3. 6. 2024
Žaneta Kovářová
Žaneta Kovářová

Investování do dluhopisů, když už máš akcie, může být fakt rozumný krok. Akcie sice nabízejí potenciál pro vyšší výnosy, ale taky přinášejí větší riziko. Dluhopisy jsou stabilnější a v krizových obdobích ti můžou pomoci minimalizovat ztráty. Diverzifikace je klíčová, takže mít mix akcií a dluhopisů ti může zajistit vyváženější portfolio. Záleží na tvých cílech – jestli chceš růst nebo spíš stabilitu a příjem z úroků, tak dluhopisy můžou mít smysl. V dlouhodobém horizontu to může být výhodné, protože ti to dá víc možností, jak reagovat na tržní výkyvy. Takže určitě to zvaž, možná bys byl překvapený, jak to může fungovat dohromady.

101 slov
1 minut čtení
19. 1. 2025
Renata Němcová
Renata Němcová